Skip to main content

Γιατί υπάρχουν διαφορετικά ονόματα για τον Άγιο Βασίλη ανά τον κόσμο;

REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τον Άγιο Βασίλη και τον Kris Kringle, είναι θαύμα που ο Ρούντολφ δεν έχει μπερδέψει εντελώς για ποιον «εργάζεται»

Όλοι έχουν ακούσει για τον Άγιο Βασίλη, αυτόν τον παχουλό, ασπρογένη, κοκκινοφορεμένο τύπο που παραδίδει τα χριστουγεννιάτικα δώρα με ένα έλκηθρο που κινείται από ταράνδους.

Αλλά γιατί έχει τόσα πολλά ονόματα ανάλογα με το μέρος του κόσμου; Από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τον Άγιο Βασίλη και τον Kris Kringle, είναι θαύμα που ο Ρούντολφ δεν έχει μπερδέψει εντελώς για ποιον «εργάζεται».

Η πρώτη γραπτή αναφορά για τον «Άγιο Βασίλη» δεν εμφανίζεται στις ΗΠΑ παρά μόνο στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου γίνεται αναφορά σε μια θρησκευτική εκδήλωση στην εφημερίδα New York Gazette: «Την περασμένη Δευτέρα γιορτάστηκε στο Protestant-Hall η επέτειος του Αγίου Νικολάου, ή αλλιώς του Αγίου Βασίλη». Δεν είναι ασυνήθιστο που η πρώτη αναφορά είναι στη Νέα Υόρκη, δεδομένης της ιστορίας της ως ολλανδικής αποικίας μέχρι το 1664 και της συνεχιζόμενης παρουσίας Ολλανδών αποίκων στην περιοχή αυτή. Αυτό το ολλανδικό υπόβαθρο είναι βασικό, διότι ο Άγιος Βασίλης είναι στην πραγματικότητα δανεισμός στα αγγλικά του ολλανδικού ονόματος Sinter Klaas, το οποίο μερικές φορές εμφανιζόταν εναλλακτικά ως Sante Klaas.

Παρ’ όλα αυτά, πριν από τη δεκαετία του 1830, η αντικατάσταση του Αγίου Νικολάου από τον Άγιο Βασίλη δεν ήταν συχνή. Στην πραγματικότητα, πριν αυξηθεί κατά πολύ η γενική δημοτικότητά του προς το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1800, η χρήση του στις αρχές του ίδιου αιώνα ήταν συχνά για την επίκληση της ολλανδικής κληρονομιάς και κουλτούρας, όπως στα σατιρικά γραπτά του Ουάσινγκτον Ίρβινγκ.

Όμως, τη δεκαετία του 1820, ένα παιδικό βιβλίο παρουσίαζε τον Άγιο Βασίλη σε έλκηθρο που το έσερναν τάρανδοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σύγχρονη φήμη του είχε εδραιωθεί από τότε. Η εμβληματική του ενδυμασία, ωστόσο, δεν έγινε η καθιερωμένη του στολή μέχρι που μια διαφήμιση της Coca-Cola τον απεικόνιζε με κόκκινο κοστούμι σε μεγαλοπρέπεια πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 1930. Μέχρι τότε, οι στολές του Άγιου Βασίλη εκτείνονταν από πράσινο και κίτρινο μέχρι ακόμη και πατριωτικά αστέρια και ρίγες.

Ο παλιός Άγιος Νικόλαος

Το πιο δημοφιλές όνομα για τον Άγιο Βασίλη πριν από αυτή την περίοδο ήταν Άγιος Νικόλαος. Το ολλανδικό όνομα, SinterKlaas, είναι στην πραγματικότητα παράγωγο του ονόματος Άγιος Νικόλαος.

Είτε ως Άγιος Νικόλαος είτε ως Άγιος Βασίλης, η τεράστια φήμη του ανθρώπου που πραγματοποιούσε κάθε χειροπιαστή ευχή, αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν μια άλλη κληρονομιά των Ολλανδών, καθώς ήταν παράδοση τους να δίνουν μικρά δώρα ή γλυκά την ημέρα του Αγίου Νικολάου. Και έτσι, αυτή η ολλανδική παράδοση ενέπνευσε την αμερικανική μυθοποίηση ενός άνδρα με ένα σάκο γεμάτο δώρα στην πλάτη του που παραδίδεται στα παιδιά όλης της χώρας.

Ο Kris Kringle

Ένα άλλο όνομα για τον Άγιο Βασίλη που έγινε όλο και πιο δημοφιλές τη δεκαετία του 1800 ήταν το όνομα Kris Kringle. Ενώ ο Άγιος Βασίλης ήταν Ολλανδός, ο Kris Kringle προήλθε από τους Γερμανούς που εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Πενσυλβάνια και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν, ιδίως στα τέλη της δεκαετίας του 1800.

Το όνομα Kris Kringle, ωστόσο, δεν είχε σχέση με τον Άγιο Νικόλαο. Αντίθετα, προήλθε από τη γερμανική λέξη Christkindlein, που σημαίνει «παιδί του Χριστού», αναφερόμενο στο μωρό στη φάτνη. Έτσι, σε αντίθεση με τον Άγιο Νικόλαο, το Kris Kringle σχετίζεται πιο άμεσα με τον χριστιανικό εορτασμό της γέννησης του Χριστού.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που γιορτάζεται επίσης από τους Γερμανούς μετανάστες, συγχωνεύτηκε όλο και περισσότερο με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις Η.Π.Α. Δεδομένου ότι η γερμανική εισροή στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ μεγαλύτερη από την ολλανδική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1800, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το γερμανικό όνομα ανταγωνιζόταν τον ολλανδικό όρο κατά το μεγαλύτερο μέρος εκείνης της περιόδου, προτού οι Αμερικανοί αποφασίσουν τελικά να καταλήξουν κυρίως στον Άγιο Βασίλη.

Ένας άνθρωπος με πολλά ονόματα

Τελικά, είτε είναι ο Άγιος Νικ, ο Άγιος Βασίλης είτε ο Kris Kringle που οδηγεί το έλκηθρό του στις γιορτές, η ιστορία του πώς πήρε το όνομά του είναι μια ιστορία που απεικονίζει μια θαυμάσια συγχώνευση γλωσσών και πολιτισμών – μια υπενθύμιση του πώς οι διαφορές μπορούν να συγχωνευθούν σε ένα πλούσιο και ποικίλο μέρος ενός πολιτισμού, που γιορτάζεται από πολλούς.

Πηγή: The Conversation