Στην «υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα» αντιτίθεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων με ανακοίνωσή του.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας για ακόμα μια φορά στην πίεση των ξενοδόχων, δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο και με δήθεν πρόσχημα την στεγαστική κρίση, νομοθετεί για 3η συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα έτος, με υπέρογκη φορολογία, εξαντλητικά πρόστιμα και αμφιβόλου νομιμότητας προδιαγραφές στα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με σκοπό την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κλάδου που συμβάλλει δυναμικά στην αλματώδη αύξηση του τουρισμού και στην οικονομική ευημερία στις περιοχές που αναπτύσσεται, φέρνοντας συνάμα συνεχώς αυξανόμενα έσοδα στα ταμεία του κράτους».
«Η βραχυχρόνια μίσθωση βοήθησε ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους και να έχουν ένα καλό εισόδημα δίχως φθορές στην περιουσία τους. Έτσι αναπτύχθηκε η δραστηριότητα αυτή και έφτασε σήμερα να φέρνει στην Ελλάδα το 60% των επισκεπτών της. Αυτό όμως δεν επηρέασε καθόλου τον ξενοδοχειακό κλάδο που λειτουργεί με 90-95% πληρότητα και συνάμα αύξηση των τιμών που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 200-250 ευρώ για ένα δωμάτιο. Είδαν όμως έναν γίγαντα να μεγαλώνει δίπλα τους και να παίρνει τα ηνία του τουρισμού στην χώρα μας στερώντας τους την ηγεμονία που είχαν για δεκαετίες. Πιέζουν λοιπόν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να καταπολεμήσει την βραχυχρόνια μίσθωση για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Και η κυβέρνηση τι κάνει? Που είναι το φιλολαϊκό της πρόσωπο που διατυμπανίζει ότι έχει? Ότι δεν είναι κυβέρνηση των συμφερόντων αλλά του απλού λαού? Απλά καταρρέει κάτω από την πίεση του ισχυρότερου λόμπι στην Ελλάδα και βοηθάει τους ξενοδόχους να ξαναπάρουν τα ηνία και να δείξουν ότι αυτοί είναι οι ισχυροί του τουρισμού», επισημαίνεται.
«Όχι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ο ΠΑΣΥΔΑ υπογραμμίζει ότι «εισάγει προδιαγραφές στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης απλά και μόνο για να μπορέσει να έχει τον έλεγχό τους το υπουργείο Τουρισμού που ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από τους ξενοδόχους. Μα τα ακίνητα της βραχυχρόνιας δεν είναι ακίνητα αστικής μίσθωσης? Αν θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν αυτές τις προδιαγραφές για τους επισκέπτες δεν θα έπρεπε να τις έχουν και για τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης? Αυτοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας? Όταν ένα ακίνητο σε άθλια κατάσταση ενοικιάζεται σε κάποια οικογένεια μακροχρόνια είναι εντάξει αλλά δεν είναι για την βραχυχρόνια?».
«Είναι καιρός να οργανωθούμε και να δείξουμε στους κυβερνώντες ότι εμείς είμαστε περισσότεροι από τους ξενοδόχους, πληρώνουμε πολύ περισσότερους φόρους από αυτούς, τα εισοδήματά μας γυρνάνε στην Ελληνική κοινωνία και δεν φεύγουν στο εξωτερικό όπως των αλυσίδων των ξενοδοχείων», τονίζεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου.
Και καταλήγει λέγοντας: «Ετοιμαζόμαστε λοιπόν σαν σύλλογος να αντιδράσουμε δυναμικά και με πολλούς τρόπους για να διασφαλίσουμε κι εμείς τα συμφέροντά μας και να καταλάβουν όλοι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει! Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με μια μεγάλης κλίμακας καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ (Ελλάδας και εξωτερικού) και στα διαθέσιμα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης με μια πρώτη αντίδραση το κλείσιμο του ημερολογίου μας τον μήνα Φεβρουάριο του 2025 και εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα κλείσουμε και τον Αύγουστο του 2025. Αυτό θα δώσει ένα μήνυμα παγκοσμίως για την αντίδρασή μας στον ανελέητο πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην βραχυχρόνια μίσθωση. Και μάλιστα σε μια χώρα που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό».