Skip to main content

Μαρτυρία Σάββα Τσιλφόγλου: Αρπάζανε ανθρώπους και τους δικάζανε και τους καταδικάζανε σε κρεμάλα

Άποψη του Ερζερούμ το 1919 (φωτ.: BANSE, Ewald. Die Türkei, eine moderne Geographie, Hamburg, Georg Westermann /Βιβλιοθήκη ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Η Ανταλλαγή τον έστειλε στην Ελλάδα, όπου αναγκάστηκε να περπατήσει από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μέχρι τη Λάρισα για να βρει την οικογένειά του

Ο Σάββας Τσιλφόγλου γεννήθηκε στον οικισμό Σουλούγκιολ, στα ΝΑ της Νεοκαισάρειας. Οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 340 και μιλούσαν ποντιακά. Είχαν έρθει κυρίως από το γειτονικό Σορχούν, ενώ κάποιες οικογένειες προέρχονταν από τα Κοτύωρα (Ορντού) ή από την περιοχή Πουλαμάν (Bolaman). Kύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία και στον οικισμό, όπου ζούσαν και τέσσερις-πέντε οικογένειες Τούρκων, υπήρχε μικρή εκκλησία του αγίου Χαράλαμπου και μονοθέσιο σχολείο, που συντηρούνταν αποκλειστικά με τις εισφορές των κατοίκων.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ