Στο πλαίσιο εμβάθυνσης των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στην Αίγυπτο για το Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας (TLP) στη Σχολή Όπλων της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας (EAF).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τρία μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 330 Πτέρυγας Μάχης (Αεροπορικής Βάσης Νέας Αγχιάλου) θα βρίσκονται στην Αίγυπτο μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2024, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και αποδίδοντας σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη.
Το TLP διευθύνεται από το Tactics and Air Combat Development Establishment (TACDE) με έδρα το Γκουάλιορ, το οποίο εκπαιδεύει κορυφαίους πιλότους και εκπαιδευτές μάχης.
Στόχος του προγράμματος είναι η τελειοποίηση των δεξιοτήτων αερομαχίας με την προσομοίωση διαφόρων σεναρίων και αποστολών, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, που περιλαμβάνουν μάχη αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος μαζί με αιγυπτιακά F-16, Rafales και F-16 από Ελλάδα και Ιορδανία.
Σημειώνεται ότι το πρώτο TLP διεξήχθη τον Ιούλιο του 2022.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, ωστόσο, όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν επισφραγιστεί και με την συμμετοχή της δεύτερης στην αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 24».
Πολλώ δε μάλλον, λίγους μήνες μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει σκηνικό έντασης στο πλαίσιο ερευνών για την πόντιση καλωδίου μεταξύ Κάσου Καρπάθου από ερευνητικό πλοίο στέλνοντας πολεμικά πλοία, Ελλάδα και Αίγυπτος ένωσαν για ακόμα μία φορά τις δυνάμεις τους απαντώντας -αν μη τι άλλο- στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο επισφραγίζοντας τις ισχυρές στρατηγικές σχέσεις που διέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο -τότε- Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τον Αύγουστο του 2020.
Η «Μέδουσα 24», διεξήχθη στην περιοχή γύρω από την Κρήτη μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.
Με τον τρόπο αυτό Αθήνα και Κάιρο απέδειξαν πως η προσπάθεια της Άγκυρας να μπει «σφήνα» μεταξύ της ελληνο – αιγυπτιακής συμμαχίας, κάτι που συνέβη κατά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι στην Τουρκία, δεν.. απέδωσε καρπούς!
Άλλωστε όπως έχει υπογραμμίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας «Η Συμφωνία της Πατρίδας μας με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενισχύει και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και βεβαίως υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους για ένα απλό λόγο, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.»
Τέλος, από 02 έως 06 Δεκεμβρίου 2024 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου 2024, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ) στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στην Πάχη Μεγάρων, εκπαίδευση 10 Αξιωματικών χειριστών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου στον εξομοιωτή πτήσης Ελικοπτέρων (Ε/Π) CH-47D (CHINOOK).
Η εν λόγω εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε σε αντιστοιχία εκπαίδευσης 10 Ελλήνων χειριστών ΕΕ/Π AH-64D σε εξομοιωτή στο Κάιρο της Αιγύπτου από 14 έως 19 Νοεμβρίου 2024.