Σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα εξακολουθεί να μην υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων ακόμα και στα ΜΜΜ.
Τραγικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει έξω από τους συρμούς του ΗΣΑΠ, ειδικά τις ώρες αιχμής, αφού τα άτομα με αναπηρία παραμένουν με τις ώρες στις αποβάθρες για να βρουν τρόπο να εισέλθουν στα βαγόνια, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη διευκόλυνσής τους.
Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ιωάννης Βαρδακαστάνης, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ, Χάρη Δαμάσκο, δημοσιοποιώντας τις καταγγελίες πολιτών με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, που πάνε στην υπηρεσία της «Διεκδικούμε Μαζί», και ειδικά ατόμων με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα.
Συγκεκριμένα, οι διαμαρτυρίες αφορούν στη μεταφορά με τη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ και στις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις αφίξεις των συρμών που εκτελούν δρομολόγια από τον Πειραιά έως την Κηφισιά και αντίστροφα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Λόγω της τεράστιας αναμονής κατά τις ώρες αιχμής, κατά την άφιξη των συρμών στις αποβάθρες, η κατάσταση είναι αφόρητη δεδομένου ότι τα βαγόνια κατά τη διέλευσή τους είναι ήδη γεμάτα και δεν υπάρχει χώρος επιβίβασης. Ως εκ τούτου, άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα μένουν εκτός και παραμένουν για ώρα στην αποβάθρα έως ότου έρθει συρμός στον οποίο χωρούν να εισέλθουν τόσο οι ίδιοι, όσο και τα βοηθήματα κινητικότητας που χρησιμοποιούν (αμαξίδια, βακτηρίες κ.λπ.).
Επιπλέον, στις διαμαρτυρίες τους τα άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα αναφέρουν ότι στις αποβάθρες δεν υπάρχουν υπάλληλοι για την εξυπηρέτηση/διευκόλυνσή τους προκειμένου να επιβιβαστούν κατά προτεραιότητα και με ασφάλεια στους συρμούς.
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες με όλους τους πολίτες, εργάζονται και είναι υποχρεωμένοι να είναι στην ώρα τους στην εργασίας τους, έχουν οικογένειες και παιδιά και άλλες υποχρεώσεις που χρειάζεται να εκπληρώσουν ανεμπόδιστα. Δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί λόγο να μένουν πίσω επειδή εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβασή τους, κατάσταση η οποία παραβιάζει τις επιταγές τους Συντάγματος και την Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Αυτοψία
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα, πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στο δίκτυο του Μετρό και στις γραμμές των αστικών λεωφορείων Αθήνας – Πειραιά, μαζί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Τυφλών, με στόχο να καταγράψουν τα προβλήματα πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να βελτιωθούν.
Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ., Αθανάσιος Κοτταράς, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Σ.Α., Γεώργιος Σπηλιόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, καθώς και στελέχη των οργανισμών.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ακολούθησαν συγκεκριμένα δρομολόγια, καταγράφοντας τα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους. Οι παρατηρήσεις τους συζητήθηκαν σε βάθος και καταγράφηκαν, με τη δέσμευση ότι, σε απόλυτη συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Τυφλών, θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Έπειτα από την αυτοψία, ο κ. Οικονόμου έδωσε εντολές προς τις διοικήσεις των οργανισμών να βελτιώσουν τις συνθήκες και να εξασφαλίσουν άμεσα την απρόσκοπτη πρόσβαση των τυφλών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ενώ, η κα Παληαρούτα τόνισε ότι ο ανανεωμένος στόλος των λεωφορείων και πρωτοβουλίες όπως οι στάσεις με φωνητικές ειδοποιήσεις, που εφαρμόζονται στη Θεσσαλονίκη και η πιλοτική εφαρμογή App Evelity της ΣΤΑ.ΣΥ., που καθοδηγεί βήμα προς βήμα επιβάτες με αναπηρία, θα προσφέρουν ισότιμη πρόσβαση στους συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία.