Skip to main content

EPLO: Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο και η στάση της Ε.Ε.

Η στάση της Ενωμένης Ευρώπης στα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ανατολική λεκάνη της, όπως ο πόλεμος στη Συρία, το Κυπριακό, η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών πάνω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, η ένταση του μεταναστευτικού κ.α., τέθηκε επί τάπητος στην ημερίδα «Ευρώπη και Μεσόγειος: Σύγχρονες Προκλήσεις».

Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο για την Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην αίθουσα εκδηλώσεων του διεθνούς Οργανισμού στην Πλάκα, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι:

  • Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
  • Πέτρος Λιάκουρας Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,
  • Fawaz Al-Etan, Πρέσβης της Ιορδανίας, της χώρας που έχει την Προεδρία της Ένωσης για την Μεσόγειο (UfM),
  • Βασίλης Παπαϊωάννου, Πρέσβης ε.τ., πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στη Συρία και
  • Γιώργος Καπόπουλος, Δημοσιογράφος.

Τη συζήτηση διηύθυνε ο Πρέσβης Σωτήριος Βαρουξάκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Μεσόγειο, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης εκ μέρους του EPLO και ο Joseph Cuschieri, Πρέσβης της Μάλτας, της χώρας που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για ένα υπό σχεδιασμό παγκόσμιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που θα αποφορτίσει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα ενώ ο Καθηγητής κ. Λιάκουρας έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και τις συμμαχίες που δημιουργούνται με τα τρίγωνα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος.

Ο Πρέσβης της Ιορδανίας Fawaz Al-Etan στάθηκε στο τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα του και την απουσία διάθεσης να σταματήσουν οι πόλεμοι που το προκαλούν, ενώ ο Πρέσβης ε.τ., Βασίλης Παπαϊωάννου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος μίλησαν για ανύπαρκτη ή έστω κοντόφθαλμη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα θέματα της Μεσογείου από τη Λιβύη έως τη Συρία, τονίζοντας πως η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι όρος επιβίωσης της Ε.Ε.