Skip to main content

Το τελεσίγραφο του Κίεβου στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ελπίδες του για ένταξη χάνονται

REUTERS/Ints Kalnins

Τι αναφέρεται σε επιστολή που παρέδωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στους ομολόγους του στην Συμμαχία

Αν και την περασμένη Παρασκευή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά «ανοικτός» στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Ρωσία για κατάπαυση πυρός, αν τεθούν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα μη κατεχόμενα εδάφη, σε μία αναστροφή, το Κίεβο έστειλε τελεσίγραφο για ένταξή του στην συμμαχία, μέσω επιστολής στους υπουργούς εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σίμπιχα έστειλε την Τρίτη αυστηρό μήνυμα λέγοντας ότι το Κίεβο «δεν θα αποδεχθεί» οποιαδήποτε άλλη εγγύηση ασφαλείας εκτός από την πλήρη ένταξη»

Σε επιστολή του προς τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ο Σίμπιχα ανέφερε ότι «η μόνη πραγματική εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς και αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και άλλων κρατών, είναι η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

«Καμία εναλλακτική λύση, ή υποκατάστατο»

«Δεν θα δεχθούμε καμία εναλλακτική λύση, ή υποκατάστατο αντί της πλήρους ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μόνο μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα.

«Ανούσιο το Μνημόνιο της Βουδαπέστης»

Όπως επισήμανε, «οι προηγούμενες συμφωνίες, όπως το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, το οποίο υποτίθεται ότι θα προστάτευε την Ουκρανία αν εγκατέλειπε τα πυρηνικά της όπλα, αποδείχθηκαν ανούσιες»

«Η μη παροχή στην Ουκρανία πραγματικών, αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας στη δεκαετία του 1990 ήταν ένα στρατηγικό λάθος που εκμεταλλεύτηκε η Μόσχα. Αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθει», σημειώνεται στην επιστολή.

Η επιστολή προηγήθηκε της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τρίτη και τηνΤετάρτη στα πλαίσια της οποίας θα συζητηθεί το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας.

«Καρφιά» κατά Μπάιντεν

Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο χάνουν όλο και περισσότερο την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία σύντομα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη προτείνει να καθυστερήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι η ευκαιρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αξιοποιήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίσινα, «καρφώνοντας» τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

naftemporiki.gr