Skip to main content

Υπερ-Τειρεσίας: Ο ρόλος του και από πού θα αντλεί δεδομένα

Οι τρεις βάσεις δεδομένων, όπως τις ανέλυσε η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

 Για τον «Υπερ-Τειρεσία» συνομίλησε με την Μαρία Σμιλίδου, στην εκπομπή In Business της Naftemporiki TV, η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ο Υπερ-Τειρεσίας, που έχει στόχο να καταγράψει για πρώτη φορά με σαφήνεια το ιδιωτικό χρέος θα στηρίζεται σε τρεις βάσεις δεδομένων, που αναπτύσσονται, χρηματοδοτούνται από το ταμείο Ανάκαμψης,  και τα στοιχεία θα παραδοθούν στο δημόσιο και της Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι τα τέλη του 2025.

Η πρώτη βάση δεδομένων βασίζεται στην «Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» που θα συλλέγει μόνο τα δεδομένα από τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Η δεύτερη βάση είναι το «Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων» που θα συλλέγει δεδομένα που θα προέρχονται από τις εταιρείες χρηματοδότησης (χρηματοπιστωτικά και πιστωτικά ιδρύματα).

Τέλος, το «Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους» που θα βλέπει την πληροφορία στο σύνολο της, παίρνοντας ανωνυμοποιημένα τα στοιχεία, καθώς στόχος είναι να καταγραφεί με σαφήνεια το ιδιωτικό χρέος.