Skip to main content

Κακοκαιρία Bora: Μετρά πληγές η Ρόδος – Σκηνικό απόλυτης καταστροφής στην Ιαλυσό, σε κατάσταση συναγερμού οι αρχές

(AΠΕ-ΜΠΕ/ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ)

Κατολισθήσεις, δρόμοι βυθισμένοι στη λάσπη και τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και επιχειρήσεις συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής - 1.200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Bora» στο νησί.

Κατολισθήσεις, δρόμοι βυθισμένοι στη λάσπη και τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και επιχειρήσεις συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής, ιδίως στην περιοχή της Ιαλυσού, που δέχθηκε το πιο βαρύ πλήγμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως έχει ανακοινωθεί, σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

«Το μεγαλύτερο σε ένταση φαινόμενο στην ιστορία του νησιού»

Σε μήνυμά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνει πως «η Ρόδος δουλεύει για να κλείσει τις πληγές που της άφησε ο “Bora”, «ένα πολύ μεγάλο φαινόμενο, το μεγαλύτερο σε ένταση στην ιστορία του νησιού», που «άφησε πίσω του σημαντικές ζημιές».

Ο περιφερειάρχης τονίζει πως «δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί πλέον η κλιματική αλλαγή, σίγουρα όχι με λύσεις από το παρελθόν. Κάποιοι προσδιορίζουν τη λύση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής μόνο σε τεχνικά έργα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν νέα έργα αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να τιθασεύσουν τη φύση. Οφείλουμε να αλλάξουμε και αντιλήψεις και τρόπο προσέγγισης πολλών ζητημάτων που αγγίζουν και την καθημερινή μας λειτουργία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα το συζητήσουμε αυτό το θέμα εξαντλητικά, ξεκινώντας φυσικά με την περίπτωση της Ιαλυσού με τον υπογειοποιημένο ποταμό της, για τον οποίο είναι σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες» αναφέρει, υπογραμμιζοντας πως τώρα η προσπάθεια επικεντρώνεται «στην ανακούφιση των συμπατριωτών μας που υπέστησαν ζημιές στις οικίες τους ή στις επιχειρήσεις τους».

Ο κ.Χατζημάρκος υπενθυμίζει πως «η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού αλλά, αντίθετα, επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ειδική αναφορά στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου». «Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε την αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Προσχολικής Αγωγής και των Ειδικών Σχολείων, όλων των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου» αναφέρει.

Σήμερα φτάνουν νέες ενισχύσεις των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αθήνα, ενώ η Περιφέρεια έχει ζητήσει επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Τριαντόπουλου, για να δρομολογηθούν και να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες.

(AΠΕ-ΜΠΕ/ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ)

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ρόδου από το βράδυ του Σαββάτου κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

(AΠΕ-ΜΠΕ/ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ)
(AΠΕ-ΜΠΕ/ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ)
(ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

(ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

1.200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά από το πρωί του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2024 έως και σήμερα στις 6.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε από το νησί της Ρόδου 1.200 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8 κοπές δέντρων και έχουν πραγματοποιηθεί 450 έλεγχοι για αντλήσεις υδάτων όπου ενέργειες έγιναν σε 60 περιπτώσεις και 80 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Διαβάστε ακόμη:

→Ρόδος: Αίτημα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Έριξε το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια