Ψυχολογική τρομοκρατία σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες μιας επίθεσης με τον νέο βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik,εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Καζακστάν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Οργανισμού του Συμφώνου για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), που αποτελείται από μια συμμαχία πρώην σοβιετικών περιοχών, δήλωσε ότι ο Oreshnik, διαθέτει ισχύ συγκρίσιμη με εκείνη ενός πυρηνικού όπλου.
«Μπορεί να διαπεράσει υπόγεια καταφύγια και να εξαπολύσει δεκάδες υποπυραύλους που μετατρέπουν τα πάντα σε σκόνη», ανέφερε ο Πούτιν.
«Η θερμοκρασία στα στοιχεία κρούσης φτάνει τους 4000 βαθμούς»
«Δεκάδες κεφαλές, αυτοκατευθυνόμενες μονάδες επιτίθενται στο στόχο με ταχύτητα 10 Mach. Αυτό είναι περίπου τρία χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Η θερμοκρασία στα στοιχεία κρούσης φτάνει τους 4000 βαθμούς. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου είναι 5500-6000 βαθμοί. Επομένως, όλα όσα βρίσκονται στο επίκεντρο της έκρηξης διασπώνται σε κλάσματα, σε στοιχειώδη σωματίδια, όλα μετατρέπονται ουσιαστικά σε σκόνη» πρόσθεσε.
«Η χρήση πολλών πυραύλων Oreshnik σε ένα μόνο πλήγμα θα ήταν συγκρίσιμη σε καταστροφική ισχύ, με ένα πυρηνικό όπλο» σημείωσε επίσης.
«Ο πύραυλος μπορεί να πλήξει ακόμη και ιδιαίτερα προστατευμένους και βαθιά κρυμμένους στόχους. Σύμφωνα με στρατιωτικούς και τεχνικούς εμπειρογνώμονες, σε περίπτωση μαζικής χρήσης του, δηλαδή επίθεση κατά πολλών περιοχών ταυτόχρονα η ισχύς του χτυπήματος θα είναι συγκρίσιμη με τη χρήση πυρηνικών όπλων, αν και ο Oreshnik δεν είναι φυσικά όπλο μαζικής καταστροφής» πρόσθεσε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από κανένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας.
Ο Oreshnik χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά εναντίον της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση στην επίθεση του Κιέβου εντός της Ρωσίας, με τους Αμερικανικούς ATACMS. Έχει έξι πολεμικές κεφαλές και πετάει με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου.
Τι λένε οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες
Ο πύραυλος, που χαιρετίστηκε από τον Πούτιν ως ένα νέο είδος πειραματικού υπερηχητικού όπλου, στην πραγματικότητα είναι εφαρμογή παλαιάς τεχνολογίας που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), όπως δήλωσαν στο Reuters έξι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.
Η εξέταση των συντριμμιών που ανακτήθηκαν από τον νέο βαλλιστικό πύραυλο, έδειξε πώς έριξε πολλαπλά φορτία σε όλη την περιοχή του στόχου, χαρακτηριστικό των ICBM.
Πούτιν: Θα χτυπήσουμε με όλα τα όπλα μας την Ουκρανία εάν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά
«Αναχαιτίζεται»
Εξάλλου ο Τζέφρι Λιούις, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στην Καλιφόρνια, σημείωσε ότι όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι αυτού του βεληνεκούς είναι υπερηχητικοί και ότι τα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων όπως το Arrow 3 του Ισραήλ και το αμερικανικό SM-3 Block 2A έχουν σχεδιαστεί για να τους καταστρέφουν.
Εξετάζοντας φωτογραφίες των συντριμμιών, ο Λιούις εκτίμησε ότι τα δύο μεγαλύτερα θραύσματα ήταν τμήματα του «οχήματος πολλαπλών ανεξάρτητα κατευθυνόμενων κεφαλών», ή MIRV, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του εκτοξευτήρα και τελικά ρίχνει τις κεφαλές από το διάστημα στους στόχους τους.
«Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα που όμως δεν αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα συμβατικά όπλα», υπογράμμισε ο Λιούις.
«Είναι μια σειρά από παλιές τεχνολογίες που έχουν συνδυαστεί με νέο τρόπο», είπε επίσης τονίζοντας, ότι η χρήση του Oreshnik με συμβατικές κεφαλές είναι ένα ακριβό μέσο που προκαλεί όχι τόσο μεγάλη καταστροφή».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Γουίλιαμ Άλμπερκ, επισκέπτης συνεργάτης στο Κέντρο Henry L. Stimson οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε ICBM χωρίς πυρηνικές κεφαλές, το οποίο ονομαζόταν Συμβατικό Άμεσο Χτύπημα, αλλά το εγκατέλειψαν επειδή «ήταν ηλίθιο»,
Πάντως, ένα σημαντικό πρόβλημα με την τοποθέτηση συμβατικών κεφαλών σε ICBM είναι πως είναι εύκολο για τους αντιπάλους να πιστέψουν λανθασμένα ότι δέχονται πυρηνική επίθεση – σύγχυση που θα μπορούσε να οδηγήσει κατά λάθος σε πυρηνική ανάφλεξη.
naftemporiki.gr
Διαβάστε ακόμη: