Skip to main content

Η Πολεμική Αεροπορία πρωταγωνιστής στη συνάντηση Ρούτε – Μητσοτάκη στην Αθήνα

Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία

Η αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ στον εκσυγχρονισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Την τιμητική της είχε η Πολεμική Αεροπορία -μεταξύ άλλων- στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για ακόμη μία φορά η Πολεμική Αεροπορία τράβηξε την προσοχή καθώς ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε ειδική αναφορά στις εκπαιδευτικές ικανότητες που διέπουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τις ασκήσεις που πραγματοποιούν με σημαντικότερη την Ramstein Flag που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η «RAMSTEIN FLAG 24» πραγματοποιήθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου με συμμετοχή 12 κρατών και περίπου 140 μαχητικών και άλλων εναέριων μέσων.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας «μια άλλη σημαντική ψηφίδα σε αυτό το μωσαϊκό (σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ) είναι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών μας στο πλαίσιο των συμμαχικών δραστηριοτήτων. Με τις ασκήσεις αυτές, όπως με την RAMSTEIN FLAG 2024 η οποία διεξήχθη πρόσφατα στη χώρα μας, τονίζεται η σημασία της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας».

Στην άσκηση πέταξαν όλα τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία ενώ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με μεγάλο αριθμό μαχητικών κυρίως Rafale και F-16 Viper.

Πέραν όμως αυτού, ο Μαρκ Ρούτε όχι μόνο συνεχάρη την Ελλάδα για τη βοήθειά της από την πρώτη κιόλας στιγμή στην Ουκρανία, αλλά χαιρέτισε ότι η Αθήνα, όπως είπε, θα συνδράμει στην εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών για μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα 14 ημέρες αφότου παρουσιάστηκε η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, χαιρέτισε τις αλλαγές που έπονται αλλά και τον εκσυγχρονισμό των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Των δηλώσεών του προηγήθηκε η κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου οι δυο τους συζήτησαν -μεταξύ άλλων- και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας, δύο πυλώνες τους οποίους η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα.

Άλλωστε ο ρόλος της Ελλάδας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας είναι κάτι που αν μη τι άλλο έχει αποδειχθεί και μέσω πρωτοβουλιών όπως της συμβολής της στην προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα με την διάθεση του Στρατηγείου της Λάρισας ως επιχειρησιακό κέντρο στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ με Έλληνα Διοικητή τον Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη και που πλέον στο τιμόνι της εν πλω διοίκησης βρίσκεται Έλληνας Αρχιπλοίαρχος, ο Κωνσταντίνος Πιτυκάκης.