Μόλις και μετα βίας εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις. Δεν ανήκει καν σε πολιτικό κόμμα. Και ξαφνικά είναι φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας, προκαλώντας σοκ και δέος στην Δύση. Διακύβευμα, η γεωπολιτική στάση που θα τηρήσει η χώρα – νευραλγικό μέλος της δυτικής συμμαχίας σε μια κρίσιμη στιγμή.
Η σοκαριστική άνοδός του 62χρονου ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου από την πλήρη αφάνεια, σε διεκδικητή της ηγεσίας της Ρουμανίας, ήρθε στην κυριολεξία από το πουθενά.
Στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, ο υπερεθνικιστής πολιτικός και δηλωμένος οπαδός του Πούτιν, συγκέντρωσε το 22%, και ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου, το 20%.
Για άλλη μία φορα οι δημοσκοπήσεις, που έδειχναν ότι ο Τσιολάκου είχε προβάδισμα, και προέβλεπαν στην δεύτερη θέση την κεντροδεξιά υποψήφια Ελενα Λασκόνι, έπεσαν εντελώς έξω.
Τα «κλειδιά» της Ρουμανίας
Την ερχόμενη Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, θα κριθεί αν ο Γκεοργκέσκου θα αναλάβει την ηγεσία του– στρατηγικά τοποθετημένου στο ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κράτους των 19 εκατομμυρίων κατοίκων. Το οποίο,το σημαντικότερο, συνορεύει σε μήκος 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία.
Μέχρι τώρα, η Ρουμανία έχει διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στην προσπάθεια της Δύσης να συνδράμει την Ουκρανία, ανοίγοντας το λιμάνι της Κωνστάντζα ως ζωτικής σημασίας οδό για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, αλλά και για την προώθηση στρατιωτικών προμηθειών στην εμπόλεμη χώρα.
Η Ρωσική εισβολή ανέδειξε εξάλλου, τη στρατηγική σημασία της αεροπορικής βάσης Mihail Kogălniceanu στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία τείνει να γίνει η μεγαλύτερη του ΝΑΤΟ.
Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν αν αναλάβει ο Γκεοργκέσκου.
Ποιος είναι
Με ασημένια μαλλιά, λεπτός και καλοξυρισμένος, ο Γκεοργκέσκου πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με ειδίκευση στις αγροτικές υποθέσεις.
Η διατροφική πολιτική έχει εξέχουσα θέση στην πολιτική του, ενώ θέλει την χώρα πιο αυτάρκη, τόσο σε γεωργική όσο και σε ενεργειακή παραγωγή.
Τα «macho» βίντεο που έγιναν viral
Όπως και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι ακροδεξιοί ριζοσπάστες στην Ευρώπη, βλέπε, Ζορντάν Μπαρντελά στην Γαλλία και Νάιτζελ Φάρατζ στην Βρετανία, ο Γκεοργκέσκου απέκτησε ένα ευρύ κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία σχεδόν αποκλειστικά έχει στηρίξει την εκστρατεία του για την προεδρία
Ομάδες και σελίδες για την υποστήριξη των πολιτικών του δραστηριοτήτων, ξεφύτρωναν απανωτά στο Facebook, μαζί με λογαριασμούς στο Instagram και στο Twitter.
Στο TikTok, τα κλιπ του γίνονταν viral με τον ίδιο, άλλοτε να γυμνάζεται στον στίβο χωρίς να χύνει στάλα ιδρώτα, άλλοτε να βγάζει νοκ άουτ αντιπάλους στο τζούντο – αλά Πούτιν – και άλλοτε να καλπάζει πάνω σε λευκό άλογο.
Από πολλές απόψεις, ο Γκεοργκέσκου ταιριάζει στο καλούπι του ριζοσπαστικού δεξιού λαϊκιστή του 2024, αναφέρει το Politico. Μιλάει απλά, απεχθάνεται τη δυτική ορθοδοξία, τον απεχθάνονται τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και διάκειται παραπάνω από φιλικά προς τη Ρωσία.
Μεταξύ των πρώην κομμουνιστικών κρατών της Ευρώπης, η Ρουμανία ήταν ιστορικά από τα πιο επιφυλακτικά έθνη απέναντι στη Μόσχα, αλλά ο ενθουσιασμός του Γκεοργκέσκου για τον Πούτιν δεν φαίνεται να του κόστισε στις εκλογές.
«Ο Πούτιν δείχνει ότι αγαπάει τη χώρα του», έχει δηλώσει ο Γκεοργκέσκου, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «λίγη από την ρωσική σοφία».
«Εθνική ντροπή» η ΝΑΤΟΙΚΗ βάση
Επίσης ο Γκεοργκέσκου, έχει επικρίνει την ΕΕ, έχει υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πολεμούσε ποτέ για τη Ρουμανία αν της επιτίθεντο και έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι επιζήμιος για τη χώρα του.
Όσο για το αμερικανικό σύστημα βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας που στεγάζεται στη στρατιωτική βάση Deveselu στη νότια Ρουμανία, το έχει χαρακτηρίσει «εθνική ντροπή» που ευνοεί τις συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τον Μάριους Γκίντσι, πολιτικό επιστήμονα στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, η αλματώδης άνοδος του Γκεοργκέσκου οφείλεται στην απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα δύο μεγαλύτερα κυρίαρχα κόμματα της Ρουμανίας, τα οποία είχαν συνάψει μεγάλο συνασπισμό από το 2021, και θεωρούνται «ανίκανα».
«Πραξικόπημα» το τέλος του κομμουνισμού στην Ευρώπη
Ποιος επηρέασε τις πολιτικές απόψεις του Γκεοργκέσκου; Το ενδιαφέρον που δείχνει σε συγκεκριμένα ιστορικά πρότυπα, δίνει λόγους στην Δύση να ανησυχεί.
Έχει περιγράψει την επανάσταση του 1989, που τερμάτισε δεκαετίες κομμουνιστικής κυριαρχίας, ως πραξικόπημα που χρησιμοποιήθηκε από τη Δύση για να κλέψει τους πόρους της Ρουμανίας και να υποδουλώσει την χώρα.
Αντισημίτης και συνωμοσιολόγος
Εναντίον του διενεργήθηκε έρευνα από εισαγγελείς επειδή ισχυρίστηκε το 2022 ότι ο Ίον Αντονέσκου, δικτάτορας της Ρουμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος συνέβαλε στο Ολοκαύτωμα, και ο Κορνέλιου Ζελέα Κοντρεάνου -ένας άλλος βίαιος, αντισημίτης εθνικιστής- ήταν ήρωες.
Έχει επίσης υιοθετήσει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας.
Το 2020 δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του να κάνει μπάνιο σε κρύο νερό, λέγοντας ότι είναι το καλύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοιού. Σε ένα podcast του 2024 είπε ότι ο Covid δεν υπάρχει, ότι κανείς δεν έχει δει ποτέ τον ιό και ότι «η μόνη πραγματική επιστήμη είναι ο Ιησούς Χριστός».
Έχει επίσης δηλώσει ότι το πολιτικό του κόμμα είναι η Ρουμανία και τα έξοδα για την προεκλογική του εκστρατεία μηδενικά.
Το σύνθημά του; «Είμαστε στα χέρια του Θεού».
naftemporiki.gr