Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να παράσχει νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία και να επιτρέψει τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος- πλεονέκτημα το οποίο ήδη χρησιμοποίησε το Κίεβο – έρχεται την ώρα που ο ρωσικός στρατός αυξάνει τα κέρδη του κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
Ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει, μετά την επικαιροποίηση, επί το αυστηρότερο, από τον Πούτιν του ρωσικού πυρηνικού δόγματος και το Ουκρανικό πλήγμα με αμερικανικούς ATACMS μέσα στην Ρωσία, στοιχεία από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) δείχνουν ότι η Μόσχα έχει κερδίσει σχεδόν εξαπλάσιο έδαφος το 2024 από ό,τι το 2023, και προελαύνει προς βασικούς ουκρανικούς κόμβους εφοδιασμού στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Στο μεταξύ, η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας παραπαίει. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν απωθήσει την επίθεση του Κιέβου προς τα πίσω.
Ειδικοί έχουν αμφισβητήσει την επιτυχία της επίθεσης, με έναν από αυτούς να τη χαρακτηρίζει «στρατηγική καταστροφή», δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ουκρανία: Εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Η Ρωσία προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία
Τα στοιχεία του ISW δείχνουν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει περίπου 2.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με μόλις 465 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ολόκληρο το 2023, σχεδόν εξαπλάσια αύξηση.
Η Δρ Μαρίνα Μίρον, ερευνήτρια στον τομέα της άμυνας στο Kings College του Λονδίνου υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ότι υπάρχει πιθανότητα το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας «να καταρρεύσει πραγματικά», εάν η Ρωσία συνεχίσει να προελαύνει με τον ίδιο ρυθμό.
Περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατελήφθησαν μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 3ης Νοεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ρωσική προέλαση επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες.
Το ISW καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα κατέχει πλέον συνολικά 110.649 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία. Για λόγους σύγκρισης, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν μόλις πάνω από 1.171 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τον πρώτο μήνα της εισβολής τους στο Κουρσκ – με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν πλέον ανακαταλάβει σχεδόν το ήμισυ αυτού του εδάφους.
Το κόλπο της εισβολής στο Κουρσκ που δεν πέτυχε
Η Ουκρανία ξεκίνησε την εισβολή-σοκ στo Κουρσκ της Ρωσίας τον Αύγουστο. Δεν είναι σαφές γιατί η Ρωσία άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει, με αποτέλεσμα τα στρατεύματα του Κιέβου να αποκτήσουν γρήγορα τον έλεγχο πολλών συνοριακών κοινοτήτων.
Η Δρ Miron υποστήριξε ότι το ρωσικό γενικό επιτελείο επιθυμούσε να κρατήσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας δεσμευμένες στο Κουρσκ, καθώς οι δυνάμεις του κέρδιζαν αλλού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
Αλλά η Μόσχα είναι τώρα σαφώς αποφασισμένη να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε. Περίπου 50.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Επαληθευμένα βίντεο από την περιοχή του Κουρσκ δείχνουν ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες – και ότι η Ρωσία υφίσταται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι ο έλεγχος της Ουκρανίας στην περιοχή συρρικνώνεται.
Η εισβολή στο Κουρσκ αποτέλεσε αρχικά μια μεγάλη ευλογία για την Ουκρανία από την άποψη της ενίσχυσης του ηθικού σε μια εποχή σοβαρών αποτυχιών. Η τόλμη της επιχείρησης, παράλληλα, ήταν μια υπενθύμιση της ικανότητάς της να αιφνιδιάζει και να βλάπτει τον εχθρό της.
Αλλά η Δρ Miron δήλωσε ότι ενώ η εισβολή στο Κουρσκ ήταν μια στιγμή «τακτικής ευφυΐας», υπήρξε επίσης «στρατηγική καταστροφή» για την Ουκρανία.
«Η όλη ιδέα ήταν να αποκτήσει ισχύ σε πιθανές διαπραγματεύσεις, και σε στρατιωτικό επίπεδο να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς προκειμένου να απελευθερωθεί το Κουρσκ. Αυτό που βλέπουμε αντ’ αυτού είναι ότι οι ουκρανικές μονάδες είναι καθηλωμένες».
Οι Ουκρανοί ηγέτες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ήλπιζαν ότι η εισβολή θα ανάγκαζε τη Μόσχα να ανακατευθύνει ορισμένες από τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία, επιβραδύνοντας τη ρωσική προέλαση εκεί. Αντ’ αυτού, οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότερες ενισχύσεις μεταφέρθηκαν στο Κουρσκ από μέρη της Ουκρανίας όπου οι μάχες δεν είναι τόσο έντονες.
Η σημασία του εδαφικού χώρου και για τις δύο πλευρές είναι η δύναμη που προσδίδει στη θέση τους σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις
«Τα εδάφη που ελέγχουν αυτή τη στιγμή, τους δίνουν ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα και από ρωσικής πλευράς, έχουν πολύ καλύτερα χαρτιά από τους Ουκρανούς», καταλήγει η ερευνήτρια.
naftemporiki.gr
Διαβάστε ακόμη: