Την αφοσίωση στον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας επισημαίνει το Ελληνικό Δημόσιο Συμβούλιο στην αξιολόγησή του Σχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού (ΚΠ) 2025. Αποδίδει τα εύσημα για τη δραστική μείωση ελλείματος και χρέους.
Όπως αναφέρει από το σχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η περεταίρω θετική εξέλιξη της πορείας του ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο τείνει να ισοσκελίζεται για πρώτη φορά μέσα τις τελευταίες δεκαετίες με εξαίρεση μια μικρή περίοδο που η χώρα ήταν σε πρόγραμμα.
Ειδικότερα:
•Το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,7% του ΑΕΠ για το 2024 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1% τον Οκτώβριο του 2024 και 1,1% τον Νοέμβριο του 2023).
•Για το 2025, παραμένει σταθερή η πρόβλεψη για το 0,6% του ΑΕΠ επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς 3% για το συνολικό έλλειμμα.
Σε αισθητή πτώση και η αναλογία του χρέους
Η διατήρηση της δημοσιονομικής συνέπειας (ή αξιοπιστίας) αποτυπώνεται και στην προβλεπόμενη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 9,9 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024 και 6,5 για το 2025. Ωστόσο, το υψηλό του επίπεδο όμως δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού με απαραίτητη την συνέχιση της προσπάθειας σημαντικής μείωσης του μεσοπρόθεσμα.
«Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και λαμβάνοντας υπόψιν τις αβεβαιότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εγκρίνει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του Σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025 και διαπιστώνει τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες», καταλήγει το ΕΔΣ στην αξιολόγησή του.
Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού
Ειδικά στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι η αναλογία του ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος στο 154% από μετά και την ενσωμάτωση (αναδρομικά από το 2012) των αναβαλλόμενων τόκων συνολικού ύψους περίπου 12,4 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2025 θα είναι στο 147,5% του ΑΕΠ μέσα από την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων αλλά και τη συνέχιση της πρόωρης εξόφλησης δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου.
Όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, η Αθήνα θα επιδιώξει να αποπληρώσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το 2025 για δόσεις οι οποίες λήγουν αυτή τη φορά από το 2033 έως το 2042. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου την Τρίτη υποχώρησαν περαιτέρω στο 3,16% από 3,23% τη Δευτέρα, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την απόδοση των 10ετών της Γαλλίας (3,06%) αλλά και της Ισπανίας (3,03%).
Παράλληλα ο προϋπολογισμός του 2025 εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να «παράγει» υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το 2025.
Ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές δεν αποτελεί μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή χρέους, αλλά και σε σχεδόν μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με ποσοστά που θα κυμαίνονται σε 0,7% για φέτος και 0,6% το επόμενο έτος.
Διαβάστε ακόμη:
→Προϋπολογισμός 2025: Τα μηνύματα που στέλνει σε αγορές και επενδυτές
→Προϋπολογισμός 2025: Κατατέθηκε στη Βουλή – Στις 15 Δεκεμβρίου η ψήφισή του