Skip to main content

Μετά τους ATACMS, οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία νάρκες κατά προσωπικού

(Oleg Petrasiuk/Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/REUTERS)

Αν κοπεί η αμερικανική βοήθεια, θα χάσουμε, λέει ο Ζελένσκι

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας νάρκες κατά προσωπικού περιορισμένης διάρκειας, προκειμένου να μπει φρένο στην επέλαση της Ρωσίας στα ανατολικά.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται καθώς συμπληρώνονται 1.000 ημέρες πολέμου, αλλά και στον απόηχο της πρώτης επίθεσης των Ουκρανών με αμερικανικούς ATACMS, η οποία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τον πόλεμο.

Σε μία πρώτη απάντηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε το νέο πυρηνικό δόγμα της χώρας. Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους, που μιλούν ακόμη και για κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι πάλι υπογραμμίζουν πως η απόφαση έρχεται υπερβολικά αργά, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Ουκρανία και το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί και να υπονομεύει την προσπάθεια για διαπραγματεύσεις.

Είναι άνευ προηγουμένου μία τόσο σημαντική απόφαση να λαμβάνεται από έναν πρόεδρο, λίγο πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του και ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει πως θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε διαφορετική κατεύθυνση: δηλαδή σε έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου.

Τι είναι οι νάρκες

Οι συγκεκριμένες νάρκες διαθέτουν δηλαδή μηχανισμό αυτοκαταστροφής ή απενεργοποίησης έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω της εξάντλησης της μπαταρίας που απαιτείται για την πυροδότηση, όπως εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στο AFP.

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν επίσης από την αρχή του πολέμου την Ουκρανία με αντιαρματικές νάρκες.

Έκκληση Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χθες Τρίτη πως η Ουκρανία θα γνώριζε την ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία αν οι ΗΠΑ σταματούσαν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, την ώρα που το Κίεβο και ευρωπαίοι σύμμαχοί του φοβούνται το ενδεχόμενο απεμπλοκής της Ουάσιγκτον αφού αναλάβει την εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου 2025.

«Αν κόψουν τη στρατιωτική βοήθεια), θεωρώ πως θα χάσουμε. Ασφαλώς θα παραμείνουμε, θα δώσουμε μάχη, αλλά δεν νομίζω πως θα έχουμε αρκετά για να επιβιώσουμε», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμά η αμερικανική δεξιά.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ