Την υποβολή κοινού ψηφίσματος για την έναρξη των διαδικασιών κύρωσης του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη Διαδικασία Επικοινωνίας – Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure, γνωστού ως OPIC – προωθεί το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με φορείς προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού.
Το ψήφισμα θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ως αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11/2024).
Η κύρωση του OPIC θεωρείται ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προκειμένου να ακουστεί η φωνή των παιδιών απευθείας στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους.
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργάνωσε εκδήλωση για την κύρωση του OPIC.
Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καταγγελιών (OPΙC) θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς δημιουργεί έναν άμεσο μηχανισμό μέσω του οποίου τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν αποκατάσταση όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.
Ακολουθούν οι λόγοι που το καθιστούν τόσο κρίσιμο, σύμφωνα με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού:
1. Ενδυνάμωση των Παιδιών να Αναφέρουν Παραβιάσεις
Για πρώτη φορά, τα παιδιά ή οι εκπρόσωποί τους μπορούν να καταθέσουν καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων απευθείας στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, εφόσον έχουν εξαντλήσει όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Αυτό παρέχει στα παιδιά έναν ανεξάρτητο δρόμο προς την αναζήτηση προστασίας και δικαιοσύνης, όταν δεν έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα δικαιώματά τους.
2. Ενίσχυση της Λογοδοσίας
Το OPΙC λειτουργεί ως μηχανισμός παρακολούθησης που καθιστά τις κυβερνήσεις υπεύθυνες. Όταν τα κράτη γνωρίζουν ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε διεθνή προσφυγή, αυξάνεται η πίεση να εναρμονίσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες και πρακτικές με τα πρότυπα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αυτό διασφαλίζει ότι κάθε χώρα είναι πιο επιμελής στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και στην αντιμετώπιση των συστημικών προβλημάτων.
3. Αύξηση της Διεθνούς Ευαισθητοποίησης
Το Πρωτόκολλο αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με συγκεκριμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων που βιώνουν τα παιδιά. Όταν μια υπόθεση φτάνει στην Επιτροπή, μπορεί να προκαλέσει δημόσια προσοχή και διεθνή έλεγχο, καθιστώντας τη διεθνή κοινότητα πιο ενήμερη για τα θέματα των παιδιών και οδηγώντας σε συστημικές μεταρρυθμίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
4. Καθιέρωση Νομικών Δεδικασμένων
Μέσω των απαντήσεων και των κατευθύνσεων της Επιτροπής στις υποθέσεις, το OPΙC βοηθά στη δημιουργία νομικών δεδικασμένων για την ερμηνεία των δικαιωμάτων των παιδιών. Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αναφορά σε εθνικά και διεθνή πλαίσια, ενισχύοντας την κατανόηση και τη σημασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
5. Παροχή Φωνής σε Ευάλωτα Παιδιά
Για τα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση — όπως θύματα κακοποίησης, παιδιά με αναπηρίες κλπ — αυτό το πρωτόκολλο παρέχει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση παραβιάσεων που διαφορετικά ίσως να μην αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή ή να αγνοηθούν ή ακόμη και να αποσιωπηθούν.
Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με φορείς προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου με σκοπό την υποβολή κοινού ψηφίσματος.
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12.00, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 8, Αθήνα 105 57). Για την είσοδο, απαιτείται δήλωση συμμετοχής.