Σημαντική αύξηση της διείσδυσης της υπηρεσίας οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) ακόμα και υπέρ διπλασιασμό, αναμένουν το 2025 τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ΟΤΕ, Vodafone και Nova.
Οι τρεις πάροχοι ετοιμάζουν πυρετωδώς τη νέα εμπορική πολιτική τους για το FTTH, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης για υπέρ – υψηλές ταχύτητες, Gigabit Voucher και το Smart Readiness (επιδότηση της εσωτερικής καλωδίωσης).
Οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς έχει προηγηθεί η συμφωνία για τις εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH μεταξύ των τριών παρόχων – κίνητρο αύξησης του ρυθμού με τον οποίο μεταφέρονται οι συνδρομητές από τα δίκτυα χαλκού στα νέα δίκτυα – καθώς και η κατάργηση του φόρου σταθερής για υπηρεσίες FTTH.
«Η Nova το 2025 θα υπερδιπλασιάσει τις συνδέσεις FTTH σε σχέση με το 2024» εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, μιλώντας στο 26ο Infocom την προηγούμενη εβδομάδα και πρόσθεσε: «Αν αυτό συμβεί σε όλους τους παρόχους τότε και η βάση FTTH της χώρας θα υπερδιπλασιαστεί, αυξάνοντας κατά 16 μονάδες το ποσοστό διείσδυσης των οπτικών ινών, από το 12% σήμερα στο 28%».
O διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, στο ίδιο συνέδριο μίλησε για αύξηση το 2025 τουλάχιστον 50% στις συνδέσεις FTTH από την πλευρά της Vodafone και ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, κάνοντας μνεία στα δεδομένα που προαναφέραμε, υπογράμμισε ότι «αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, η ζήτηση για FTTH κινείται ανοδικά και αναμένεται να τονωθεί περαιτέρω».
Πρόβλημα η ζήτηση
Ο κ. Κωνσταντινίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην επίδραση της συμφωνίας για τις εκπτώσεις όγκου στην απόδοση των επενδύσεων των παρόχων: «όσο γεμίζουμε το δίκτυό μας με περισσότερους FTTH πελάτες λιανικής και χονδρικής, όσο αυξάνουμε δηλαδή την αξιοποίηση του δικτύου μας τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο να βλέπουμε την απόδοση των μεγάλων επενδύσεων που κάνουμε να έχει θετικό πρόσημο».
Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιριών συμφωνούν, σε γενικές γραμμές, ότι η κάλυψη της χώρας με δίκτυα FTTH έχει «κλειδώσει».
«Το θέμα δεν είναι πλέον η προσφορά δικτύων. Σε τρία με 4 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα έχει καλυφθεί από δίκτυα FTTH» σημείωσε ο επικεφαλής της Vodafone. «Το πρόβλημα είναι η ζήτηση» επεσήμανε.
Προς επίρρωση των παραπάνω ο επικεφαλής της Στρατηγικής του ΟΤΕ «Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καλύψει πάνω από 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 36% των συνδέσεων της χώρας. Αν σε αυτό συμπεριληφθεί και το roll – out των άλλων παρόχων, θα φτάσουμε σε μία συνολική κάλυψη των 2,3 εκατ. γραμμών, δηλαδή περίπου στο 48%».
Ο υψηλός ρυθμός κάλυψης, τόνισε ο ίδιος, αποτελεί ένδειξη ότι το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη σταδιακά γεφυρώνεται: «προσθέτουμε κάθε χρόνο 10 – 12 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε φτάσει στα μισά της διαδρομής. Με τον ρυθμό αυτό, μέσα στην επόμενη τριετία θα έχουμε καλύψει το 80% της χώρας».
Όπως εκτιμάται με τη βοήθεια του Gigabit Voucher (θα επιδοτήσει με συνολικά 200 ευρώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να συνδεθούν στο internet με ταχύτητες τουλάχιστον 250 Mbps) το FTTC/VDSL (οπτική ίνα στο καφάο) θα πάψει να κυριαρχεί στις προτάσεις των παρόχων. Μέχρι στιγμής, το FTTC 50 και το FTTC 100 προτιμώνται κυρίως από τους πελάτες που δεν έχουν πρόσβαση σε FTTH και καθώς είναι η εναλλακτική για ταχύτητες άνω των 24 Mbps. Αναβαθμίσεις σε FTTH αναμένονται προφανώς και από τα δίκτυα του χαλκού.
ΟΤΕ: Πρόκληση και ευκαιρία
Ειδική μνεία στις δυνατότητες ανάπτυξης της υπηρεσίας της οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις έκανε η διοίκηση του ΟΤΕ με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου σημειώνοντας ότι «με τη διείσδυση του FTTH στο σύνολο των ευρυζωνικών πελατών του Ομίλου στο 15% στο τέλος Σεπτεμβρίου, που ισοδυναμεί με αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης.
Αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση για υπηρεσίες οπτικών ινών, η διείσδυση FTTH των πελατών ΟΤΕ στις FTTH υποδομές του, ξεπέρασε το 44%, ενώ το αντίστοιχό ποσοστό στις FTTH υποδομές που ήταν διαθέσιμες πριν από το τέλος του 2022 ανέρχεται στα 2/3. Από το σύνολο των 2,4 εκατομμυρίων ευρυζωνικών συνδέσεων, μόνο 1,6 εκατομμύρια απολαμβάνουν υπηρεσίες οπτικών ινών (FTTx), ενώ οι υπόλοιποι βασίζονται σε ταχύτητες χαλκού, γεγονός που αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για μετάβαση σε προηγμένες υποδομές».
Δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις κατασκευάζει όμως και η ΔΕΗ, η οποία όπως έκανε γνωστό το τρίτο τρίμηνο του έτους αύξησε 27% τις συνδέσεις της FTTH.
Βάσει των όσων ανακοίνωσε με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου έχει φτάσει ήδη σε 477.000 σπίτια – επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο έχοντας προσεγγίσει τον στόχο των 500.000 για το τέλος του 2024. Ο σχεδιασμός της είναι να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Πλάνου 2025-2027, αναφέρθηκε συνοπτικά στην είσοδο της επιχείρησης στις τηλεπικοινωνίες λέγοντας πως ξεκινά το επόμενο βήμα, η δοκιμή του δικτύου για να ακολουθήσει εμπορική λειτουργία του στα μέσα του επομένου έτους. Σε αυτό συνηγορεί και το αίτημα της ΔΕΗ προς τους υπολοίπους παρόχους για voice interconnection, σαφής ένδειξη ότι θα δραστηριοποιηθεί στη λιανική.
Από τις επενδύσεις των 10,1 δις. στην τριετία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ το 4%, περίπου 400 εκατ. ευρώ, αφορά τις τηλεπικοινωνίες.