Την ελπίδα ότι το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς θα λυθεί «ταχύτατα» εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο θέμα, είμαστε πολύ υποστηρικτικοί στην προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα για την διατήρηση της επικοινωνίας με την Τουρκία».
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2018, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι «πολύ χαρούμενος» που βρίσκεται ξανά στην Ανδραβίδα και «πολύ υπερήφανος» που η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ μετέχει για άλλη μια φορά στην Ηνίοχος ’18.
«Αυτή», είπε, «έχει γίνει μια σημαντική πολυεθνική άσκηση με ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αντανακλά τη φιλοδοξία μας για την Ελλάδα ως μια χώρα που οικοδομεί γέφυρες, ως ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας».
«Βρισκόμουνα», πρόσθεσε, «στην Σούδα χθες, με το USS Carney και τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης στη διάρκεια ενημέρωσης για τη συμμετοχή του Carney στην άσκηση Άρτεμις (Artemis Strike) με τους Ισραηλινούς εταίρους μας, επομένως είναι ωραίο που έχουμε δύο διαδοχικές ευκαιρίες που να δείχνουν την σημασία της συνεργασίας μας με την Ελλάδα, την μεγάλη ικανότητα των Ελλήνων συμμάχων μας και την σύγκλιση των στρατηγικών μας συμφερόντων».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για άξονα σταθερότητας που χτίζει η χώρα μαζί με συμμαχικές και φίλες χώρες.
Αναφερόμενος στην άσκηση, είπε ότι «χρόνο με τον χρόνο γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με περισσότερες συμμέτοχες, με περισσότερα κράτη και περισσότερα αεροπλάνα και είναι μια από τις σημαντικότερες ασκήσεις, αφού δεν συμμετέχουν μόνο συμμαχικές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά συμμετέχουν χώρες από όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να δημιουργεί πολύ ισχυρούς διμερείς αμυντικούς δεσμούς».
Η Ελλάδα, συνέχισε ο Πάνος Καμμένος, «μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της στρατιωτικής αεροπορικής εκπαίδευσης και αυτός είναι ο στόχος μας. Ελπίζω πάρα πολύ σύντομα να είμαι σε θέση να ανακοινώσω τη δημιουργία, στην Πελοπόννησο, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού στρατιωτικού κέντρου πολεμικής αεροπορίας με καλεσμένους πολεμικές αεροπορίες συμμαχικών και φίλων χωρών».
Συνεχάρη την ηγεσία και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για την άριστη οργάνωση της άσκησης, καθώς επίσης και τα Γενικά Επιτελεία ΓΕΕΘΑ, Στρατού και Ναυτικού για τον συντονισμό στην άσκηση.