Skip to main content

Υπόθεση Πάτρας: Τι κατέθεσε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα

EUROKINISSI

Να μην ληφθεί υπόψιν η κατάθεση της κ. Τσιόλα ζήτησαν οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας, αναφέροντας ότι η μάρτυρας είναι αναξιόπιστη

Το πανάκι που φέρεται να χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη από την Πάτρα για να προκαλέσει ασφυξία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην 6 μηνών Ίριδα, θα προσκομιστεί στο δικαστήριο, καθώς η έδρα έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως.

Η ακροαματική διαδικασία για τον θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της κατηγορούμενης από την Πάτρα άρχισε με την κατάθεση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Πάτρας, Αγγελικής Τσιόλα, η οποία είχε αποφανθεί ότι η αιτία θανάτου της 6 μηνών Ίριδας ήταν η αγενεσία φλεβοκόμβου.

Η μάρτυρας, σε επίμονες ερωτήσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου για την αιτία που θα μπορούσε να προκαλέσει υποξυγοναιμία στο παιδί, αν δεν υπάρχει παθολογικός παράγοντας, απάντησε ότι «θα υπήρχε κάποιο εμπόδιο ώστε να έχουμε επαρκές οξυγόνο στο αίμα, ασφυξία για παράδειγμα», ενώ σε ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τους γονείς του μωρού, είπε:

«Μου είπαν ότι είχαν ένα παιδάκι 3,5 ετών που κατέληξε, ότι έγινε νεκροτομή. Μου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και ότι είχαν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Μου είχαν αναφέρει ότι η αιτία θανάτου για τη Μαλένα ήταν η ηπατική ανεπάρκεια. Εκείνοι ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και μου ανέφεραν για κάποιες καθυστερήσεις στην ενημέρωση, αλλά δε θυμάμαι καλά να σας τα πω».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της κατηγορουμένης, Τζωρτζίνας, λέγοντας ότι ενημερώθηκε από τον πατέρα του παιδιού ότι η 9χρονη είχε υποστεί ανακοπή.

«Θεωρώ ότι θέλησε να με ενημερώσει επειδή τους είχα πει ότι θα ζητήσω γονιδιακό έλεγχο γιατί είχαμε δεύτερο θάνατο στην ίδια οικογένεια. Η αιτία θανάτου για αγενεσία φλεβοκόμβου προέκυψε από την ιστοπαθολογική έκθεση. Η παθολογοανατόμος μού ανέφερε ότι το παιδί κατέληξε από αγενεσία-υποπλασία φλεβοκόμβου».

Πρόεδρος: Δεν την πήρατε ένα τηλέφωνο να ρωτήσετε τι εννοεί με αγενεσία ή υποπλασία; Δεν υπήρχε λόγος να μάθετε τι εννοεί;

Μάρτυρας: Κατάλαβα πως σε ένα σημείο είχαμε αγενεσία και στο άλλο υποπλασία, δε χρειάζονταν να μάθω κάτι άλλο, η παθολογοανατόμος μου είπε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια».

Πρόεδρος: Έχετε το δεδομένο ότι το μωρό είναι άψογο σε όψη, ο παιδιατρικός έλεγχος καλός και ο γονιδιακός έλεγχος δε βρίσκει κάτι που να συνάδει με αγενεσία φλεβοκόμβου. Με αυτά τα δεδομένα σήμερα τι αιτία θανάτου θα δίνατε;

Μάρτυρας: Απροσδιόριστη αιτία θανάτου.

Πρόεδρος: Στην ανάκριση απαντήσατε ασφυξία, τι άλλαξε;

Μάρτυρας: Τότε δεσμεύτηκα από τη δεύτερη παθογολοανατομική Ευτυχιάδη, όπως είχα δεσμευτεί από της Μητσέλου. Έφτασε σε μια διάγνωση επίσημη ο παθολογοανατόμος, πώς θα την αμφισβητήσω;

Να μη ληφθεί υπόψιν η κατάθεση της κ. Τσιόλα ζήτησαν οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας αναφέροντας ότι η μάρτυρας είναι αναξιόπιστη, καθώς έχει αλλάξει τρεις φορές την κατάθεσή της.