Skip to main content

Ισραήλ: Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεχιστεί η δίκη της 17χρονης Παλαιστίνιας

Κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον στρατοδικείου, θα συνεχιστεί η δίκη της 17χρονης Παλαιστίνας Άχεντ Ταμίμι, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την έφεση την οποία είχε υποβάλει η υπεράσπιση, όπως γνωστοποίησε η δικηγόρος της τη Δευτέρα.

Η Άχεντ Ταμίμι, η μητέρα της Ναριμάν και η εξαδέλφη της Νουρ είναι τα κεντρικά πρόσωπα σε ένα βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τη 15η Δεκεμβρίου. Στο βίντεο η Άχεντ και η Νουρ σπρώχνουν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους χτυπούν μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Ταμίμι, στο Νάμπι Σάλεχ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι στρατιώτες είχαν πάρει θέση στο σημείο καθώς στο χωριό Νάμπι Σάλεχ πραγματοποιούνταν συχνές διαδηλώσεις στο πλαίσιο των σχεδόν καθημερινών κινητοποιήσεων των Παλαιστίνιων εναντίον της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την 6η Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Στο βίντεο οι στρατιώτες παραμένουν απαθείς και δεν αντιδρούν στις κινήσεις των νεαρών Ταμίμι.

Η δίκη της έφηβης, που άρχισε τη 13η Φεβρουαρίου, αναμένεται να επαναληφθεί αύριο Τετάρτη 21η Μαρτίου στο στρατοδικείο της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Το στρατιωτικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της υπεράσπισης εναντίον (της διεξαγωγής) της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών. Μια δημόσια δίκη συνιστά το μόνο μέσο άμυνας και με την απουσία του, το δικαίωμα της Άχεντ Ταμίμι να έχει δίκαιη δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί», ανέφερε η δικηγόρος της, Γκάμπι Λάσκι, μέσω Twitter.

Η Μαριάμ Μπαργούτι, Παλαιστίνια ακτιβίστρια η οποία διεξάγει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι και της μητέρας της, ανέφερε επίσης ότι η έφεση εναντίον της διεξαγωγής της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών απορρίφθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των Ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως εκδόθηκε τέτοια απόφαση.

Το στρατοδικείο κατηγορεί την Άχεντ Ταμίμι για τουλάχιστον 12 κακουργήματα, όχι μόνο για τις πράξεις της τη 15η Δεκεμβρίου, αλλά και για: το ότι φέρεται να είχε πετάξει πέτρες εναντίον στρατιωτών, το ότι φέρεται να είχε προπηλακίσει και απειλήσει στρατιώτες, το ότι είχε συμμετάσχει σε «ταραχές» στο Νάμπι Σάλεχ.

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υπόθεση Ταμίμι. Η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού ορίζει ότι η φυλάκιση οποιουδήποτε παιδιού δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέτρο «υστάτης προσφυγής» και να είναι «όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν».

Τουλάχιστον 350 παιδιά από την Παλαιστίνη είναι σήμερα έγκλειστα στις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP