«Οι Έλληνες είμαστε από τη φύση μας πιο πολιτικά όντα, γιατί εμείς ανακαλύψαμε την έννοια της Δημοκρατίας και τη σπείραμε σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ δραστήριοι στα πολιτικά δρώμενα και με τα δύο κόμματα» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ερωτηθείς για τη θέση της ομογένειας στις αμερικανικές εκλογές, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και τον διευθυντή του Naftemporiki TV Λάμπη Ταγματάρχη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σημείωσε ότι «οι πιστοί μας και τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είναι στελέχη και των δύο κομμάτων».
Τόνισε, δε, ότι «το νέο είναι η γενικότερη ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων, είναι καινούριο φαινόμενο αυτό για την Αμερική, δεν υπήρχε τέτοια επιθετικότητα. Αυτό ως ένα βαθμό αντανακλά και στην ομογένειά μας, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, αλλά καμιά φορά παρασύρεται και από την ένταση και από το ταπεραμέντο που έχουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε ότι στηρίζει και τα δύο κόμματα η ομογένεια, γιατί ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις. «Η Εκκλησία πάντοτε παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, του ειρηνευτή. Εμείς δεν υποστηρίζουμε κάποιο πολιτικό κόμμα ως Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν κομματίζεται, προσπαθούμε με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε στην ειρήνευση των πνευμάτων» τόνισε.
«Τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή στον άνθρωπο»
Ερωτηθείς αν η πολιτική αφουγκράζεται την αγωνία των απλών ανθρώπων για μεγάλα θέματα, όπως ο υποσιτισμός, οι πόλεμοι, η κλιματική αλλαγή, η υπογεννητικότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε ότι «ως άνθρωπος της Εκκλησίας πρέπει να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και η γλώσσα της αλήθειας είναι ότι γενικότερα η πολιτική και οι πολιτικοί δεν έπεισαν τον κόσμο ότι πραγματικά ενδιαφέρονταν να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, είτε είναι η φτώχεια, η ανεργία, η αδικία, η περιορισμένη πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, νερό, τροφή. Επομένως η απαξία που βλέπουμε στην πολιτική, που έδωσε τροφή και χώρο για διολίσθηση σε ακραίες πολιτικές εκφράσεις, νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα δημοκρατικά κόμματα και να δώσουν περισσότερη προσοχή στον άνθρωπο. Να ασχοληθούν με τον άνθρωπο και όχι με την υψηλή πολιτική και πράγματα τα οποία δεν βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
«Να σηκώσουμε τα μάτια λίγο από το κινητό και το τάμπλετ και να κοιτάξουμε γύρω μας τους ανθρώπους και τη ζωή»
Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος είναι με βάση όσα έχουν συμβεί στο πρώτο τέταρτο του αιώνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε ότι «από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος και από τη φύση μας οι άνθρωποι της Εκκλησίας γενικά είναι αισιόδοξοι. Δεν βλέπουμε τίποτα να συμβαίνει σε αυτό το τέταρτο αιώνος που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Ένα είναι καινούργιο μόνο: Η δική μου γενιά, έχει ζήσει τόσο ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με τέτοια ταχύτητα. Βλέπω ότι θα ζήσω ακόμη πιο ακραίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Αυτό έχει μια δυσκολία, για να προσαρμοστεί ο άνθρωπος. Κάθε τεχνολογία έχει τα υπέρ και τα κατά της, έχει τις αδυναμίες της. Δεν προλαβαίνεις να εντοπίσεις τις αδυναμίες της προηγούμενης τεχνολογίας και ήδη έχει γίνει ένα τεράστιο άλμα. Εκεί νομίζω ότι ο άνθρωπος χάνει λίγο τον προσανατολισμό του. Έχουμε δυσκολευθεί πλέον να διακρίνουμε την πραγματικότητα από τη μη πραγματικότητα. Τι είναι τελικά πραγματικό; Αυτό που βλέπω στο κινητό μου, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή είναι πραγματικό αυτό που ζω; Ποια είναι η αληθινή ζωή;».
Καταλήγοντας, ανέφερε: «Πρέπει να μην ξεχνάμε την αληθινή ζωή, να σηκώσουμε τα μάτια λίγο από το κινητό και το τάμπλετ και να κοιτάξουμε γύρω μας τους ανθρώπους και τη ζωή».