Skip to main content

Προτροπές ΟΗΕ στο Παρίσι για τη «μεταρρύθμιση του ασύλου» στην Ευρώπη

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προέτρεψε σήμερα τη Γαλλία, η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη Δημοκρατία της Τσεχίας που θα την διαδεχθεί, να «διαπραγματευτούν μια βιώσιμη μεταρρύθμιση» του ασύλου ώστε να τεθεί τέλος στις «παραβιάσεις των δικαιωμάτων» στα σύνορα της Ευρώπης.

Η μεταρρύθμιση για το άσυλο και τη μετανάστευση, που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, η οποία όμως προσκρούει σε βαθιές διαφορές μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της γαλλικής προεδρίας, η οποία άρχισε την 1η Ιανουαρίου.

Σε έγγραφο που περιλαμβάνει τις συστάσεις της, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζητεί τη «διαπραγμάτευση μιας βιώσιμης μεταρρύθμισης του ασύλου με βάση το Σύμφωνο Μετανάστευσης» που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες, καθώς και την ενίσχυση της υποστήριξης στις χώρες που είναι φτωχές ή αναπτυσσόμενες, όπου ζει το 85% των προσφύγων.

«Πρέπει να εγγυηθούμε την πρόσβαση στο έδαφος και να αντιμετωπίσουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, όπου οι βίαιες επιστροφές συνεχίστηκαν το 2021, πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα το δικαίωμα για αίτηση ασύλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σελίν Σμιτ, εκπρόσωπος στη Γαλλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η υπηρεσία ζητεί «έρευνες» για τις πρακτικές αυτές.

Το Σύμφωνο Μετανάστευσης «προσφέρει την ευκαιρία μετάβασης από μια ad hoc προσέγγιση σε μια κοινή συνολική προσέγγιση, καλά διαχειριζόμενη και προβλέψιμη», ενισχύοντας την «ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη», συνεχίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο, η Ύπατη Αρμοστεία θέλει την «εκκίνηση μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα», κυρίως στη Μεσόγειο όπου μόνο σκάφη των ΜΚΟ προσπαθούν να διασώσουν μετανάστες, εξήγησε η Σελίν Σμιτ.

«Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια στον κόσμο ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ, όπου ο αριθμός των αφίξεων στην ΕΕ παραμένει διαχειρίσιμος, είναι βασικό να δεσμευτούμε εκ νέου στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, μεταξύ των ίδιων των κρατών μελών και με τις χώρες που φιλοξενούν την πλειονότητα των προσφύγων στον κόσμο», δήλωσε ο Γκονσάλο Βάργκας Λιόσα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Παρουσιάζοντας τον οδικό του χάρτη για την προεδρία της ΕΕ, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε από την πλευρά του υπέρ μιας Ευρώπης που «ξέρει να προστατεύει τα σύνορά της» απέναντι στις μεταναστευτικές κρίσεις και περιέγραψε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής του χώρου Σένγκεν. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο μιας Ευρώπης όπου το δικαίωμα του ασύλου θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο κατάχρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ