Την ενοχή τριών εκ των συνολικά οκτώ κατηγορουμένων, μόνο για το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας, στη Μάνδρα το 2017, που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, αποφάσισε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές απάλλαξαν όλους τους κατηγορουμένους για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως.
Συγκεκριμένα, ενόχους έκρινε την τότε δήμαρχο Μάνδρας, την υπάλληλο της περιφέρειας υπεύθυνη για την αστυνόμευση των ρεμάτων και τον τότε προϊστάμενο της πολεοδομίας Ελευσίνας που είχε δικαιοδοσία και στη Μάνδρα.
Επί δύο ώρες η πρόεδρος η οποία εκφωνούσε το σκεπτικό του δικαστηρίου, «για να γνωρίζουν τα θύματα γιατί οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι γιατί καταδικάστηκαν», έκανε λόγο για μια ανοχύρωτη πόλη, η οποία υπήρξε έρμαιο μιας φυσικής καταστροφής, της βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου.
«Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για τη νεροποντή που αναμενόταν», ανέφερε η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αστυνομία και τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στον δρόμο.
Το δικαστήριο απάλλαξε τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, πρόκληση πλημμύρας κατ’ εξακολούθηση και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης.
Σε γραπτή δήλωση οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, ανέφεραν: «Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους, αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα, ούτε “η κακιά στιγμή”.
Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη κι άδικη αυτή απόφαση, ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».
naftemporiki.gr