Skip to main content

Β. Κικίλιας: Από ανθρώπινο χέρι όπως όλα δείχνουν η φωτιά στο Παγγαίο Όρος

Φωτ. αρχείου: ΙΝΤΙΜΕ/ ΨΩΜΑΣ Β.

Σε ανάρτησή του, ο υπουργός επεσήμανε ότι η φωτιά «εξελίσσεται έρπουσα, καίγοντας κυρίως ξερά κλαδιά και φύλλα»

Από ανθρώπινο χέρι εκδηλώθηκε όπως όλα δείχνουν η φωτιά στο Παγγαίο Όρος, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Σε ανάρτησή του, ο υπουργός επεσήμανε ότι η φωτιά «εξελίσσεται έρπουσα, καίγοντας κυρίως ξερά κλαδιά και φύλλα».

Όπως πρόσθεσε, η πυρκαγιά μαίνεται σε απόκρημνες, δύσβατες χαράδρες και γκρεμούς σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, ενώ επιχειρούν περισσότεροι από 200 δασοκομάντος και κατά τη διάρκεια της ημέρας κινητοποιήθηκαν επίσης εναέρια μέσα.

«Μιλάμε για δασική πυρκαγιά λίγο πριν μπει ο Νοέμβρης» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Και οι πιο δύσπιστοι ή κακόπιστοι καταλαβαίνουν ότι η παρατεταμένη ξηρασία εδώ και 6 μήνες και η ανομβρία είναι κλιματική κρίση».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει αλλάξει ό,τι ξέραμε για το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας, αλλά και σε όλον τον πλανήτη. Το τονίζω για πολλοστή φορά: Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά αντιλήψεις και πρακτικές και ως Πολιτεία και ως πολίτες».

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που μαίνεται στο Παγγαίο Όρος από το απόγευμα του Σαββάτου.

Παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες για να προσεγγίσουν απόκρημνα σημεία με μικροεστίες, έχουν κατορθώσει να περιορίσουν σημαντικά την πυρκαγιά.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων και 8 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου κινητοποιήθηκαν περιοδικά 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.