Skip to main content

Χρ. Γιαννακάκης για συνένωση αγροτικών συνεταιρισμών: «Το μέγεθος είναι αυτό που δίνει δύναμη για να επιβάλλεις επίπεδα τιμών»

Ο Προέδρος των Συνεταιριστικών Ελληνικών Εξαγωγών, μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Για τη συνένωση των αγροτικών συνεταιρισμών, και  τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν  μίλησε στη Μαρία Σμιλίδου και στην εκπομπή In Business του καναλιού της Ναυτεμπορικής ο Προέδρος των Συνεταιριστικών Ελληνικών Εξαγωγών, Χρήστος Γιαννακάκης.

Πολλοί συνεταιρισμοί δημιουργούν εξαγωγικές εταιρείες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και έτσι διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές με αποτελεσματικότητα», ανέφερε για την απόφαση 33 μεγάλων οργανώσεων μεταξύ άλλων, η Venus, η Πίνδος, η Ζαγορά, η Αργολίδα, η Ορεστιάδα, η Ένωση Καβάλας, η Βέροια, η Πέλλα, η Κοζάνη, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο, η Παναγιάλειος, η Ρέα, η Νάξος, Ένωση Βόλου, Ανώνυμη Εταιρεία Ένωσης Κρητών, να συνεταιριστούν.

«Το μέγεθος είναι αυτό που σου δίνει δύναμη και να επιβάλλεις επίπεδα τιμών. Η συνένωση δυνάμεων είναι αυτή που αποδίδει θετικά αποτελέσματα στον παραγωγό και στη χώρα», σχολίασε ο Πρόεδρος των Συνεταιριστικών Ελληνικών Εξαγωγών

Ο τζίρος μονάχα της Venus, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη είναι 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξαγωγές γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ, 40 εκατομμύρια ευρώ είναι ο κύκλος εργασιών.

Η παραγωγή ακτινίδιου

Ένα θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση είναι η παραγωγή ακτινιδίου στην Ελλάδα.

Ο κύριος Γιαννακάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι 2η παγκοσμίως σε  όγκο παραγωγής ακτινίδιου, αλλά «η Ελλάδα σε σχέση με τους Ιταλούς δίνει 40% φθηνότερα στον παραγωγό και όσον αφορά τους Νεοζηλανδούς 100% φθηνότερα», ανέφερε ο κύριος Γιαννακάκης.

«Αυτό χτυπάει το καμπανάκι ότι πουλάμε φθηνά, πουλάμε σε αγορές που δεν θα μας δώσουν το κέρδος», σχολίασε, φέρνοντας το παράδειγμα των εξαγωγών στη Γερμανία.

«Η Γερμανία εισάγει κάθε χρόνο 300.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια. Οι εξαγωγές της Ελλάδας σε Γερμανία είναι 3%», είπε.

Τέλος, ο κύριος Γιαννακάκης, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγάλη πρόκληση των αγροτών και ότι χρειάζονται μέτρα προστασίας.