Skip to main content

Φλωρίδης: Οι παρεμβάσεις για πιο γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης – Οι αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο

«Εκτιμώ πως η δίκη για τα Τέμπη θα αρχίσει πριν τα δύο χρόνια από το δυστύχημα»

Στο πλέγμα παρεμβάσεων, που ολοκληρώνονται νομοθετικά μέχρι την άνοιξη, με σκοπό την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε την Πέμπτη μιλώντας στην τηλεόραση της «Ν» ο αρμόδιος υπουργός.

Ο Γιώργος Φλωρίδης εξήγησε πως από την έναρξη του τρέχοντος δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου, εφαρμόζονται δύο τεράστιες αλλαγές, που εκκρεμούσαν περίπου έναν αιώνα:

Πρώτον, η ενοποίηση του 1ου βαθμού δικαιοδοσίας, με την κατάργηση των ειρηνοδικείων και την είσοδο στη δικαστική λειτουργία 1ου βαθμού περίπου 1.000 ειρηνοδικών, που θα δικάζουν ως κανονικοί δικαστές.

«Από την αλλαγή αυτή προσδοκούμε πάρα πολλά και σε ένα ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, σημείωσε, που επίσης τέθηκε σε ισχύ από 16 Σεπτεμβρίου, είναι η αλλαγή στον τρόπο που δικάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δηλαδή με τη νέα Δικονομία, 95 χρόνια μετά την ίδρυσή του το 1929.

Ακολουθεί, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, αλλαγή και στην Πολιτική Δικονομία, «όπου θα πάμε σε μετρημένο χρόνο, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, περίπου στο 1/3 απ’ ό,τι είναι σήμερα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε πως μέχρι την άνοιξη θα ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. «Ευελπιστούμε πολλές υποθέσεις να φύγουν από τα δικαστήρια και να λύνονται εκτός των δικαστικών αιθουσών», είπε.

Ήδη, υπενθύμισε, από τον περασμένο Ιούνιο ισχύει η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, 3 μήνες μετά την εφαρμογή του, πάνω από 10.000 υποθέσεις να έχουν αφαιρεθεί από τους δικαστές, να έχουν δοθεί σε δικηγόρους και να επιλύονται ταχύτατα», επισήμανε.

«Το πλέγμα αυτών των παρεμβάσεων ελπίζουμε μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μαζί με τις ψηφιακές εφαρμογές που έχουμε τώρα στη Δικαιοσύνη, να αποδώσει αποτελέσματα», είπε ο υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα πως στο Ποινικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών αυτή τη στιγμή δικάζονται επιπλέον υποθέσεις που ελπίζουμε να φτάσουν τις 20.000 σε ετήσια βάση».

Η δίκη για τα Τέμπη

Ερωτηθείς σχετικά με τη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο υπουργός εξήγησε πως η διαδικασία καθυστερεί καθώς οι συγγενείς των θυμάτων υποβάλουν συνεχώς και νέα αιτήματα έρευνας, οπότε «πρέπει και αυτά να απαντηθούν».

Το πότε θα ξεκινήσει αυτή η «τόσο μεγάλη δίκη, με 40-50 κατηγορούμενους και 250 δικηγόρους» στη Λάρισα, το γνωρίζουν οι δικαστικές Αρχές, συνέχισε. Όπως συμπλήρωσε, ο χώρος για τη διεξαγωγή της θα είναι έτοιμος έγκαιρα, «εκτιμώ πως θα αρχίσει πριν τα δύο χρόνια από το δυστύχημα», δήλωσε ο κ. Φλωρίδης.

Αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο

Για τις επερχόμενες αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο, ο υπουργός εξήγησε πως ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή επιστημόνων για την αναμόρφωσή του. «Ισχύει κατά βάση εδώ και 80 χρόνια, ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί στα σημεία που χρειάζεται», υπογράμμισε.

Όπως απαρίθμησε, οι βασικές προωθούμενες αλλαγές έχουν να κάνουν με τις κληρονομικές συμβάσεις, το καθεστώς ασφάλειας στις ιδιόχειρες διαθήκες, την προστασία σε πρόσωπα που συμβιούν. «Θέλουμε να ενισχύσουμε όσο γίνεται την εξουσία του ίδιου του διαθέτη, ώστε αυτός που θέλει να διαθέσει την περιουσία του να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στο πώς θα τη διαθέσει.

Θέλουμε και τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση για τις ιδιόχειρες διαθήκες, ότι αυτές είναι πράγματι αληθινές. Αυτό η τεχνολογία μάς παρέχει τα μέσα να το κάνουμε», είπε ο κ. Φλωρίδης.