Skip to main content

Κάρπαθος: Συλλήψεις 6 διακινητών για μεταφορά 86 μεταναστών

Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Κατασχέθηκαν τα δύο ιστιοφόρα

Για την παρουσία δεκάδων αλλοδαπών στην περιοχή Διαφάνι ενημερώθηκε το πρωί της Κυριακή η λιμενική Αρχή Καρπάθου. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης και κατόπιν χερσαίων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, από στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκαν συνολικά  86 άτομα (75 άνδρες, 9 γυναίκες και 2 ανήλικοι), που μεταφέρθηκαν στον λιμενικό σταθμό Διαφανίου.

Στη συνέχεια διενεργήθηκαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου από ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κι ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που εντόπισαν και μετά από καταδίωξη ακινητοποίησαν ένα ύποπτο ιστιοφόρο σκάφος με επιβαίνοντες δύο υπηκόους Τουρκίας, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 5 πλαστά διαβατήρια. Στη συνέχεια, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε και δεύτερο ιστιοφόρο με επιβαίνοντες 4 αλλοδαπούς (2 υπηκόους Λευκορωσίας, έναν Ιρανό κι έναν υπήκοο Τουρκίας-Γεωργίας).

Από το λιμεναρχείο Καρπάθου, που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνελήφθησαν οι εν λόγω 6 αλλοδαποί, ηλικίας 58, 35, 33, 65, 38 και 45 ετών, ως οι διακινητές των 86 αλλοδαπών.

Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο και έξοδος από τη χώρα, σε συνδυασμό με έκθεση ζωής σε κίνδυνο και εγκληματική οργάνωση, καθώς και πλαστογραφία.

Τα δύο ιστιοφόρα κατασχέθηκαν από τη λιμενική Αρχή, ως μέσα διακίνησης.

Η ΔΑΠΘΑΣ, σε συνεργασία με τη λιμενική Αρχή Καρπάθου, αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.