Skip to main content

Κυκλάδες: Λιτανείες και δεήσεις μήπως και βρέξει

Μετά από τρία χρόνια λειψυδρίας η μείωση της παραγωγής πατάτας στη Νάξο φτάνει το 70%.

Σε λιτανείες και δεήσεις κατέφυγαν σήμερα πιστοί σε Νάξο και Πάρο λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών, που απειλεί την οικονομία των νησιών και τη ζωή των κατοίκων.

Στη Νάξο η ξηρασία που καταστρέφει σπορές πατάτας αλλά και ζωοτροφών. Μετά την Μητρόπολη Σύρου, Μυκόνου Τήνου και Νήσων, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, με εγκύκλιο της ζήτησε να πραγματοποιηθούν δεήσεις στις ενορίες ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της λειψυδρίας.

Όπως αναφέρει ο τοπικός συνεταιρισμός, μετά από τρία χρόνια λειψυδρίας η μείωση της παραγωγής πατάτας φτάνει το 70%.

«Η ξηρασία απειλεί ολόκληρο τον κλάδο, γιατί οι αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρόλο που δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου εδώ και τρία χρόνια», αναφέρει σύμφωνα με το naxospress.gr. ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, υποστηρίζει ότι οι τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν από τον Απρίλιο ήταν σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, όταν 45.000 επισκέπτες κατέφθασαν στο νησί.

Όμως, αυτό το φιλτραρισμένο νερό μπορεί να μεταφερθεί μόνο κοντά στην ακτή, λόγω της έλλειψης αγωγών για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του νησιού, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες, λόγω του υψηλού κόστους και της πιθανής έκλυσης χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αφαλάτωσης.

«Το κόστος των 1.000 λίτρων αφαλατωμένου νερού είναι 2,50 ευρώ, οπότε αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους», δηλώνει ο δήμαρχος στη γαλλική εφημερίδα, κάτι που όμως, δημιουργεί βάρη και δυσαρέσκειες.