Skip to main content

Πανεπιστήμια: Αλλαγές στις μετεγγραφές στο και πέντε

Όλα τα κριτήρια - Τι σημαίνουν οι αλλαγές και πώς μπορούν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό των φοιτητών και των οικογενειών τους

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία αλλάζουν ουσιωδώς τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές και ορίζονται ξεχωριστές ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη μετεγγραφή παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Ας δούμε τις αλλαγές.

Μετεγγραφή με Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Τα Οικονομικά κριτήρια δεν μεταβάλλονται. Στα κοινωνικά κριτήρια έχουμε τις εξής μεταβολές:

Νέο Έγγραφο του Microsoft Word

Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών

Στις μετεγγραφές της κατηγορίας αδελφών φοιτητών, που γίνονται χωρίς ποσοτικό περιορισμό, έχουμε τις εξής αλλαγές:

Δύο ή περισσότερα αδέλφια μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών.

Η κυριότητα ή η επικαρπία κατοικίας επηρεάζει τη μετεγγραφή μόνο αν είναι σε ποσοστό 100%. Αν είναι σε ποσοστό μικρότερο του 100% δεν αποτελεί εμπόδιο για τη μετεγγραφή.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Τα αδέλφια των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που δεν αιτούνται μετεγγραφής διατηρούν το δικαίωμα αίτησης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά

Τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 εβδομάδες. Οι μετεγγραφές των φοιτητών δεν έχουν ακόμη γίνει με συνέπεια να μη γνωρίζουν που θα φοιτήσουν οι φοιτητές που περιμένουν μετεγγραφή. Όχι μόνο δεν έχουν γίνει οι μετεγγραφές, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι αιτήσεις.

Στην καθιερωμένη, παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση όπως κάθε χρόνο, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν μήνες παρακολούθησης μαθημάτων αρκετές χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές έρχεται φέτος να προστεθούν οι πολύ σημαντικές αλλαγές που αποφασίστηκαν κυριολεκτικά στο παραπέντε της έναρξης υποβολής των αιτήσεων.

Το πρόβλημα δεν είναι με τις ίδιες τις αλλαγές. Αν είχαν εξαγγελθεί στο σωστό χρόνο, που είναι πάντα πριν την έναρξη υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και θα είχαν γίνει όλα σωστά. Όταν, όμως, οι αλλαγές γίνονται εκ των υστέρων αιφνιδιάζουν και ανατρέπουν σχεδιασμούς. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που το συνηθίζει το ελληνικό κράτος, τιμωρώντας αυτούς που σχεδιάζουν και προγραμματίζουν τη ζωή τους, δημιουργώντας αγανάκτηση στους σοβαρούς ανθρώπους, που βλέπουν τις ζωές τους να αλλάζουν απρόβλεπτα. Μετά απορούν γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται το ελληνικό κράτος. Ας δούμε πώς μπορούν να επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές τις μετεγγραφές.

Μία οικογένεια που έχει το ένα παιδί της φοιτητή στην Πάτρα και διαμένει σε σπίτι που ανήκει στην μητέρα και στον αδελφό της, έχει αδελφό που έδωσε Πανελλαδικές το 2024. Η οικογένεια, βλέποντας ότι το δεύτερο παιδί δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία αδελφών φοιτητών, που δικαιούται μετεγγραφή, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, έχοντας κατά κεφαλήν εισόδημα 8.500 ευρώ, που δίνει 3 μόρια, αποφασίζει ότι το δεύτερο παιδί θα δηλώσει μόνο σχολές της Αθήνας και της Πάτρας, διότι δεν αντέχουν οικονομικά να συντηρούν σπίτι και σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Με τα 3 μόρια δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή σε Αθήνα ή Πάτρα, σύμφωνα με τα μόρια μετεγγραφών των προηγούμενων ετών, οπότε η απόφαση είναι λογική.

Τώρα μαθαίνουν ότι κακώς έλαβαν μία λογική απόφαση. Έπρεπε να έχει δηλώσει το παιδί σχολές σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, διότι σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση θα έπαιρνε μετεγγραφή το παιδί για την Πάτρα ή για την Αθήνα αν δεν υπήρχε αντίστοιχη σχολή στην Πάτρα. Αν το παιδί είχε τα μόρια για τη Νομική της Κομοτηνής και δεν τη δήλωσε για τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως και τώρα μαθαίνει ότι θα ερχόταν στην Αθήνα σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, πώς θα νιώσει το παιδί και η οικογένειά του;

Μία άλλη οικογένεια είδε ότι τα μόρια μετεγγραφής για το Τμήμα Βιολογίας Αθήνας ήταν πέρυσι 5,5, οπότε έχοντας 6 μόρια λόγω πολύ χαμηλού εισοδήματος δήλωσε το παιδί της όλα τα Τμήματα Βιολογίας, θεωρώντας τα 6 μόρια αρκετά. Τώρα που οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι έχουν επιπλέον μοριοδότηση είναι πολύ πιθανό να μην φτάνουν τα 6 μόρια για τη μετεγγραφή του παιδιού τους. Τι θα πούμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους;

Υποθετικά είναι και τα δύο παραδείγματα για να δούμε ότι οι αποφάσεις που βοηθούν κάποιους, μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα σε κάποιους άλλους όταν αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται εκ των υστέρων. Το λογικό είναι οι αποφάσεις περί μετεγγραφών να έχουν ληφθεί πριν αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών, ώστε να μπορεί η κάθε οικογένεια να κάνει, όσο μπορεί, τον προγραμματισμό της. Γράφουμε όσο μπορεί διότι υπάρχει και η βάση της μετεγγραφής που αποτελεί απαραίτητο όρο για τη μετεγγραφή, μόνο που ο υπολογισμός της απαιτεί την γνώση των βάσεων εισαγωγής που ανακοινώνονται, φυσικά, μετά την υποβολή των μηχανογραφικών. Με τον τρόπο υπολογισμού της βάσης μετεγγραφής δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος τη στιγμή που καταθέτει το μηχανογραφικό του αν θα έχει δικαίωμα να αιτηθεί μετεγγραφή, αφού δεν γνωρίζει τη βάση του τμήματος προορισμού, ώστε να υπολογίσει αν πιάνει το όριο των 2.750 μορίων.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι να βάλεις έναν κόφτη, ώστε να μην έχεις φοιτητές δύο ταχυτήτων στα κεντρικά ΑΕΙ. Θα μπορούσε να υπάρχει ως προϋπόθεση μετεγγραφής η ΕΒΕ, όπως και για την εισαγωγή στο Τμήμα. Πρόκειται για πιο σκληρή προϋπόθεση, που θα μείωνε περισσότερο τον αριθμό των μετεγγραφομένων, αλλά είναι πιο λογική. Δεν γίνεται να λες στους υποψηφίους ότι για να εισαχθούν σε ένα Τμήμα πρέπει να ξεπερνούν το όριο της ΕΒΕ, διότι διαφορετικά δεν είναι ικανοί να φοιτήσουν στο Τμήμα, αλλά για να πάρουν μετεγγραφή είναι ικανοί και χωρίς να ξεπερνούν το όριο της ΕΒΕ.

Όλα αυτά κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται το κράτος, που αντί να τους εξυπηρετεί τους τιμωρεί συνεχώς, μη επιτρέποντάς τους να σχεδιάσουν τη ζωή τους. Μετά απορούν γιατί τα νέα παιδιά φεύγουν και πάνε σε άλλες χώρες για να ζήσουν και να προκόψουν.