Skip to main content

Πρέσβης Κύπρου: Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού για να φιλοξενηθεί η έκθεση για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής

«Εδώ χτίστηκε το πρώτο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με το όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη - Μόλις άκουσα για το όραμα αυτό, είπα ότι σίγουρα σε μια γωνία αυτού του Μουσείου σίγουρα θα μπει και η Κύπρος»

Η περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην ΟΠΑΠ Arena με θέμα «Κύπρος: 50 Χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση» έχει σκοπό «να υπενθυμίσει ένα τραγικό συμβάν, μία περίοδο 50 χρόνων τουρκικής κατοχής από το 1974, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και να μας υπενθυμίσει τη σημασία αυτής της χρονιάς» δήλωσε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρος Αυγουστίδης.

Μέσα από μια σειρά φωτογραφικών και ηχητικών ντοκουμέντων, η διοίκηση του Μουσείου και η διοίκηση της ΑΕΚ θέλησαν να αναδείξουν την οδυνηρή πορεία του κυπριακού Ελληνισμού αποδίδοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα αυτής της τραγωδίας.

Σε δηλώσεις του για τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ο κ. Αυγουστίδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καλύτερος χώρος να φιλοξενηθεί αυτή η έκθεση φωτογραφίας από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην ΟΠΑΠ Arena «γιατί η ΑΕΚ είναι ένα προσφυγικό σωματείο, παρουσιάζονται φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους για το δράμα και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, η προσφυγιά είναι ένα μέρος αυτής, το ένα τρίτο του κυπριακού πληθυσμού, 200.000 άτομα εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και πόσο μοιάζει όλο αυτό με όσα πέρασαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Αυτή η σύνδεση και μόνο είναι χαρακτηριστική».

Σημείωσε επίσης ότι «εδώ χτίστηκε το πρώτο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με το όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη που συνεχίζει ο Μάριος Ηλιόπουλος. Μόλις άκουσα για το όραμα αυτό, είπα ότι σίγουρα σε μια γωνία αυτού του Μουσείου σίγουρα θα μπει και η Κύπρος μέχρι την απελευθέρωσή μας, μέχρι τη μέρα που οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια του και θα βρεθεί μια όσο το δυνατόν πιο δίκαιη λύση».

Δείτε επίσης:

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού: 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο μέσα από φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα