Skip to main content

Μετά τη «Ramstein Flag» έρχεται η «ΜΕΔΟΥΣΑ 24»: Η «απάντηση» Ελλάδας – Αιγύπτου στο τουρκολυβικό μνημόνιο

Φωτογραφία αρχείου

Βίντεο και φωτογραφίες από την νατοϊκή άσκηση, για πρώτη φορά στην Ανδραβίδα

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag» που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σειρά πήρε η αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 24», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 19/10.

Λίγους μήνες μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει σκηνικό έντασης στο πλαίσιο ερευνών για την πόντιση καλωδίου μεταξύ Κάσου Καρπάθου από ερευνητικό πλοίο στέλνοντας πολεμικά πλοία, Ελλάδα και Αίγυπτος ένωσαν για ακόμα μία φορά τις δυνάμεις τους απαντώντας -αν μη τι άλλο- στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο επισφραγίζοντας τις ισχυρές στρατηγικές σχέσεις που διέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο -τότε- Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τον Αύγουστο του 2020.

Η «Μέδουσα 24», διεξάγεται στην περιοχή γύρω από την Κρήτη μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο, με τη συμμετοχή δυνάμεων -πέραν της Κύπρου- της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023 ακυρώθηκε η στρατιωτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ».

Τώρα Αθήνα και Κάιρο αποδεικνύουν πως η προσπάθεια της Άγκυρας να μπει «σφήνα» μεταξύ της ελληνο – αιγυπτιακής συμμαχίας, κάτι που συνέβη κατά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι στην Τουρκία, δεν.. απέδωσε καρπούς!

Άλλωστε όπως επεσήμανε ο ΥΕΘΑ σε δηλώσεις του από το Καστελόριζο «Η Συμφωνία της Πατρίδας μας με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενισχύει και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και βεβαίως υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους για ένα απλό λόγο, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «Ramstein Flag»

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 24», ήρθε λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag» που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό ουρανό σε μία άσκηση υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες λήψης τακτικών αποφάσεων των συμμαχικών δυνάμεων σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με την συμμετοχή περισσότερων από 130 μαχητικών αεροσκαφών από 13 χώρες.

Μεταξύ των οποίων δεν ήταν η Τουρκία, καθώς επικαλούμενη διαφωνίες σχετικά με το FIR και τα σχέδια πτήσης της Αθήνας αποσύρθηκε παρά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει, όπως ανέφεραν πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η γειτονική χώρα -που σχεδόν καθημερινά δηλώνει σημαντικός εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας- πραγματοποιεί καθημερινά παραβάσεις στο ελληνικό FIR μη καταθέτοντας σχέδιο πτήσης, δεν θα ένιωθε ιδιαίτερα «άνετα» να πετά με τα μαχητικά της αεροσκάφη πάνω από σημεία που εξακολουθεί να αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Η άσκηση, στην οποία συμμετέχουν 60 μαχητικά αεροσκάφη από κορυφαίες νατοϊκές δυνάμεις, πραγματοποιείται στη βάση της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ramstein Flag διεξάγεται εκτός Γερμανίας, με συμμετοχή 13 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Παρά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει, η επιμονή της Ελλάδας οδήγησε στην αποχώρηση της Τουρκίας από την άσκηση.

Μόνο μέσα στο πρώτο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 απογειώσεις συμμαχικών πολεμικών αεροσκαφών, ανάμεσά και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο της άσκησης πέταξαν πάνω από το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα Στην «Ramstein Flag» συμμετείχαν 12 χώρες, εκ των οποίων η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Airborne Early Warning (AEW) Ε-3F, η Ελλάδα με F-16, Rafale, Mirage2000-5, F-4E, το Ηνωμένο Βασίλειο με RC-135, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με F-35 και KC-135, η Ισπανία με Typhoon, η Ιταλία με F-35, Eurofighter, KC- 767 και Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) MQ-9, ο Καναδάς με C-150, η Ουγγαρία με Gripen, η Πολωνία με F-16, η Πορτογαλία με F-16, η Ρουμανία με F-16 και η Σουηδία με Gripen καθώς και το ΝΑΤΟ με αεροσκάφος AEW E-3A, ΣμηΕΑ AGS, συμπληρώνοντας περισσότερες από 1100 εξόδους στο FIR Αθηνών.


Επίσης, συμμετείχαν Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, με έμφαση στις αποστολές Counter Anti- Access/Area Denial, Integrated Air and Missile Defence και Join Engagement Zone Operations, Dynamic Targeting, Composite Air Operations, Air to Air Refueling, Photo Exercise, υπό έναν έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού σε συνεργασία και με Αντιαεροπορικά Συστήματα – Ground Based Air Defence και Μέσα Επιφανείας.