Skip to main content

Meta: Απολύσεις γιατί «χρησιμοποιούσαν τα vouchers φαγητού για άλλες αγορές» – Τι ψώνιζαν

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η Meta, μητρική εταιρεία  του Facebook και του Instagram, φέρεται να απέλυσε περίπου 24 υπαλλήλους της στο Λος Άντζελες επειδή χρησιμοποίησαν τις πιστώσεις γευμάτων των 25 $ (19 £) για να αγοράσουν είδη όπως οδοντόκρεμα, απορρυπαντικά ρούχων, ποτήρια κρασιού, και επιθέματα κατά της ακμής.

Οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκινήσει την «αναδιάρθρωση» ορισμένων τμημάτων στο WhatsApp, το Instagram και το Reality Labs, τον βραχίονα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

Η αναδιοργάνωση περιελάμβανε την απόλυση υπαλλήλων και τη μετακίνηση άλλων, δήλωσαν στoυς New York Times, πηγές που γνωρίζουν.

Όπως και οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, η Meta προσφέρει δωρεάν φαγητό στους υπαλλήλους που εδρεύουν στα κεντρικά γραφεία της στη Σίλικον Βάλεϊ ως προνόμιο.

Στο προσωπικό που εδρεύει σε μικρότερα γραφεία χωρίς κυλικείο προσφέρονται πιστώσεις Uber Eats ή Grubhub, για παράδειγμα, για φαγητό που παραδίδεται στο γραφείο.

Τα ποσά ανά είδος γεύματος

Στο προσωπικό δίνονται ημερήσιες αποζημιώσεις ύψους 20 δολαρίων για πρωινό, 25 δολαρίων για μεσημεριανό γεύμα και 25 δολαρίων για δείπνο.

Εκείνοι που απολύθηκαν κατηγορήθηκαν ότι έκαναν κατάχρηση του συστήματος πιστωτικών μονάδων φαγητού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κάποιοι κρατούσαν το σύνολο των πιστώσεων και άλλοι έπαιρναν τα γεύματα   στο σπίτι τους, παρόλο που οι πιστώσεις προορίζονταν για το γραφείο.

Όσοι παραβίαζαν τους κανόνες της εταιρείας μόνο περιστασιακά, δέχτηκαν επιπλήξεις και δεν απολύθηκαν.

Τα χρησιμοποιούσε τις ημέρες που δεν θα έτρωγε στο γραφείο

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα ανώνυμης ανταλλαγής μηνυμάτων Blind, την οποία εξέτασαν οι Financial Times, μία πρώην υπάλληλος της Meta έγραψε ότι ειχε χρησιμοποιήσει τις πιστώσεις σε είδη όπως οδοντόκρεμες και τσάι

«Τις ημέρες που δεν θα έτρωγα στο γραφείο, αν ο σύζυγός μου μαγείρευε ή αν έτρωγα δείπνο με φίλους, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να μην χρησιμοποιήσω την πίστωση για το δείπνο».

Η γυναίκα, σύμφωνα με τους Financial Times,που αποκάλυψαν πρώτοι το γεγονός,  ανέφερε ότι είχε ετήσιο μισθό περίπου 400.000 δολαρίων αλλά δούλευε «νύχτες [και] Σαββατοκύριακα» και είχε παραδεχτεί την πράξη της όταν οι ανθρώπινοι πόροι διερεύνησαν την πρακτική. Τελικά όμως απολύθηκε 

Να σημειωθεί ότι το Blind επαληθεύει ότι ένας χρήστης εργάζεται για μια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά δεν απαιτεί από αυτόν να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Οι πρώτες περικοπές με την αλλαγή ώρας

 Το 2022, η εταιρεία προκάλεσε αναταραχή όταν αποφάσισε να καθυστερήσει την καθημερινή υπηρεσία δωρεάν δείπνου κατά μισή ώρα στις 6.30 μ.μ., στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών.

Αυτό σήμαινε ότι λιγότεροι εργαζόμενοι θα έτρωγαν στο γραφείο, καθώς έπρεπε να προλάβουν το τελευταίο λεωφορείο που έφευγε στις 6μμ.

Google: Μείωση των μαθημάτων γυμναστικής και των συρραπτικών

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης περιορίσει τα προνόμια των εργαζομένων. Η Google άρχισε να μειώνει τα μαθήματα γυμναστικής και τη συχνότητα αντικατάστασης φορητών υπολογιστών πέρυσι.

Η εταιρεία φέρεται επίσης να έχει γίνει πιο αυστηρή όσον αφορά τις προμήθειες γραφείου, συμπεριλαμβανομένων των συρραπτικών με το προσωπικό να πρέπει να δανείζεται αντικείμενα από τους άλλους εργαζόμενους.

naftemporiki.gr