Skip to main content

Κακοκαιρία Ιανός: Ένοχοι ο Κ. Αγοραστός και άλλα 3 άτομα για την πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια

Κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή

Ένοχος κρίθηκε, με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας για την κακοκαιρία «Ιανός», ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και τρία ακόμα άτομα (ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας) για το πλημμέλημα της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο.

Αφού αναγνώρισε και ελαφρυντικές περιστάσεις, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το larissanet.gr και το onlarissa.gr, ο πρόεδρος της έδρας πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Κατά τα ίδια μέσα, όλοι τους κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.

Δηλώσεις συνηγόρων

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος πολιτών της Καρδίτσας, Βασίλειος Κωστής, μίλησε για δικαίωση. Όπως είπε, είναι το πρώτο βήμα για τη δικαίωση των εντολέων του και ως προς τη διεκδίκηση των αστικών τους αποζημιώσεων από τα διοικητικά δικαστήρια.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας της Ευδοκίας Μυρτούς Πλακιά, Δημήτρης Σκύφτας, σημείωσε ότι η οικογένεια «θα κάνει χρήση όλων των μόνιμων δικαιωμάτων της για να διεκδικήσει το δίκαιο ανθρώπου που χάθηκε», προσθέτοντας ότι «ο θάνατος των ανθρώπων στην πλημμύρα Ιανός δεν ήταν ατύχημα ή κακιά στιγμή, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού».

Η δικηγόρος επίσης της οικογένειας Πλακιά, Βασιλική Σουφλα, ανέφερε ότι «με απογοήτευση ακούσαμε την απόφαση, η οποία ήταν άδικη».