Skip to main content

Τα μοναδικά φυσικά τοπία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας στον δημοφιλή ταξιδιωτικό οδηγό της Γαλλίας, Routard

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI)

Την περιοχή επισκέφτηκε πρόσφατα ο αρχισυντάκτης του Οδηγού Jean-Philippe Damiani, στο πλαίσιο ταξιδίου εξοικείωσης που οργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας

Τα μοναδικά φυσικά τοπία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας αλλά και το πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι δύο προορισμοί για εναλλακτικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα προβληθούν σε ειδικά αφιερώματα που θα φιλοξενήσει ο πλέον δημοφιλής ταξιδιωτικός Οδηγός της Γαλλίας Routard.

Την περιοχή επισκέφτηκε πρόσφατα  27/09 έως 02/10/ 2024 ο Γάλλος αρχισυντάκτης του Οδηγού Jean-Philippe Damiani, στο πλαίσιο ταξιδίου εξοικείωσης (press trip) που οργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Στόχος του ταξιδιού εξοικείωσης ήταν η συλλογή του απαραίτητου υλικού για τη συγγραφή δύο αφιερωμάτων στον κορυφαίο ταξιδιωτικό γαλλικό οδηγό Routard  και στη διαδικτυακή του έκδοση www.routard.com. Ο κ. Damiani επισκέφτηκε  τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, το Φαράγγι του Βίκου, το Μονοδέντρι, τη Δωδώνη και τα Μετέωρα, ως ιδανικούς εναλλακτικούς αειφόρους προορισμούς διακοπών για όλο τον χρόνο και εντυπωσιάστηκε από τα μοναδικά φυσικά τοπία, τις ήπιες εξωτερικές δραστηριότητες, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.

Στην Ήπειρο, ο κ. Damiani ξεναγήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης,τα  γραφικά Ζαγοροχώρια, όπου φιλοξενήθηκε και περιηγήθηκε στους παραδοσιακούς οικισμούς: Βίτσα, Κήποι, Μονοδένδρι. Επισκέφθηκε το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, τη Χειροτεχνική Σχολή, το Πάπιγκο όπου ξεναγήθηκε σε ένα από τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού και είδε από κοντά τις φυσικές πισίνες Ρογκοβού.

Επίσης επισκέφτηκε τα διάσημα πέτρινα γεφύρια του Κόκκορη, του Πλακίδα και των Κήπων, ενώ περπάτησε σε μονοπάτια της περιοχής και ενημερώθηκε για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Από τη θέση “Οξυά” θαύμασε τη μεγαλειώδη χαράδρα του Βίκου, το πέτρινο δάσος και τη μοναδική φύση στον ποταμό Βοϊδομάτη. Ο κ. Damiani είχε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και να βιώσει την αυθεντική ηπειρωτική φιλοξενία και το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Με τη  συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου ο αρχισυντάκτης του  Routard συνοδευόταν από τον Χαριτάκη Παπαϊωάννου Δρ.Βιολόγο, Συντονιστή Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/Ηπείρος Α.Ε, την Γεωργία Κιτσάκη Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας/Ήπειρος Α.Ε, την Νιόβη Τόμου Επιστημονική Σύμβουλο Περιφέρειας Ηπείρου, υπεύθυνη για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου/Unesco και την Αρετή Στασινού, Ειδική Σύμβουλο της Περιφέρειας για θέματα Τουρισμού.

Στη Θεσσαλία, ο κ. Damiani ξεναγήθηκε σε όλα τα ενεργά μοναστήρια των Μετεώρων, καθώς και στις σκήτες των ερημιτών, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τη θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής. Επιπλέον, συμμετείχε σε πεζοπορία στα γραφικά μονοπάτια των Μετεώρων, απολαμβάνοντας το ασύγκριτο φυσικό τοπίο που προσφέρει η περιοχή. Επισκέφθηκε επίσης την περιοχή των Χασίων, όπου περιηγήθηκε σε χωριά όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Θεοδόσιος και το γραφικό χωριό Γάβρος. Στην περιοχή αυτή, είχε την ευκαιρία να γευτεί την τοπική γαστρονομία, ανακαλύπτοντας παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα.