Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 16 Οκτωβρίου – Ο πρώτος Ρωμαίος στρατιώτης που πίστεψε στον Χριστό

Giannis Dimitropoulos / SOOC

Δείτε ποιους Αγίους τιμάει σήμερα η Εκκλησία

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου σήμερα, και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τον Άγιο Λογγίνο τον Εκατόνταρχο τον Μάρτυρα επί τω Σταυρώ και τους συν αυτώ δύο στρατιώτες.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν επίσης οι:

  • Όσιος Μαλός
  • Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας ο Νεομάρτυρας και Παιδομάρτυρας
  • Άγιος Γάλλος ο Θαυματουργός

Ποιος ήταν ο Λογγίνος

Ο Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος (ή Κεντυρίων), ήταν ο επικεφαλής Ρωμαίος που μαζί με τους στρατιώτες του είχαν αναλάβει την επιτήρηση της σταύρωσης του Χριστού και αργότερα την φύλαξη του τάφου.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση παρευρέθηκε τόσο στη Σταύρωση όσο και στην Ανάσταση, ήταν μάρτυρας των όσων συνέβησαν και μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να τα διαψεύσει. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατιώτης που πίστεψε στην θεότητα του Χριστού μετά τον θάνατό του και ο πρώτος στρατιωτικός Άγιος.

Καταγόταν από την κωμόπολη Σανδιάλη της Καππαδοκίας και ανήκε στην Ιουδαϊκή συναγωγή. Τα έτη από 26 έως 33 μ.Χ. ήταν υπό τις διαταγές του Ρωμαίου Επάρχου στην Ιουδαία, του Πόντιου Πιλάτου και έφερε τον βαθμό του εκατόνταρχου – κεντυρίωνα.

Έτυχε λοιπόν στον Λογγίνο να αναλάβει την επιτήρηση της Σταύρωσης, όπου όταν επήλθε ο θάνατος του Χριστού, βλέποντας όλα τα φοβερά σημεία της φύσης, να παραδεχτεί, όπως συμφωνούν και οι τρεις Ευαγγελιστές, «αλήθεια, ο άνθρωπος ούτος ήτο Υιός Θεού»(κατά Μάρκου 15.39) ή «πράγματι ο άνθρωπος ούτος ήτο δίκαιος» (κατά Λουκάν 23.47) ή «αληθώς! αυτός ήτο υιός Θεού» (κατά Ματθαίον 27.54). Αργότερα στην Ιουδαϊκή συναγωγή ομολόγησε «Αλήθεια λέω Αυτός είναι Υιός Θεού».

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Σήμερα γιορτάζει το όνομα: Λογγίνος