Skip to main content

Στη φυλακή ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας: Ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος εκβιαστών εφοριακών – Πώς δρούσε

ΕΛ.ΑΣ. / FACEBOOK

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι εφοριακοί και ο λογιστής.

Προφυλακιστέος κρίθηκε, με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης.

Φέρεται να ήταν εκείνος που οργάνωσε και συντόνισε το όλο κύκλωμα εκβιαστών εφοριακών στο νησί των Επτανήσων.

Περιοριστικοί όροι στους άλλους κατηγορουμένους

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι εφοριακοί και ο λογιστής.

Οι περιοριστικοί όροι αφορούν σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στην Αστυνομία και εγγύηση από 3.000 έως 30.000 ευρώ.

Μαραθώνια απολογία

Οι απολογίες των κατηγορουμένων διήρκεσαν 16 ώρες. Ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας απολογήθηκε πρώτος, για περισσότερο από τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι, από τα τέλη Μαΐου 2024 η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε 8 περιπτώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της απαίτησαν συνολικά, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 183.000 ευρώ και κατάφεραν να λάβουν, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 38.000 ευρώ.

Τα στοιχεία άρχισαν να έρχονται στο φως από καταγγελία κατά δύο υπαλλήλων της Εφορίας οι οποίοι απαιτούσαν από επιχειρηματία 60.000 ευρώ, προκειμένου να μην προβούν σε έλεγχο.

Στο πλαίσιο της έρευνα, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, με συνεχή δράση, συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, στην οποία συμμετείχαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας και ιδιώτης λογιστής.

Τουλάχιστον από το Μάιο του 2024, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, όπου εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Η απαίτηση των χρημάτων γινόταν, κατά κύριο λόγο, μέσω ιδιώτη – λογιστή, μέλους της οργάνωσης, προκειμένου να μην έχουν άμεση επαφή τα μέλη υπάλληλοι με τα θύματά τους, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης τόσο κατά τη δράση τους όσο και κατά τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Ο λογιστής ήταν ενδιάμεσος μεταξύ των υπαλλήλων και των φορολογούμενων, επιφορτισμένος με την άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ ελεγκτικής Αρχής και ελεγχόμενων. Επίσης, σύμφωνα με τον ρόλο του, παραλάμβανε και παρέδιδε χρηματικά ποσά από τους φορολογούμενους προς τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας και οι ίδιος προνομιακή μεταχείριση των πελατών του από την Δ.Ο.Υ.