Skip to main content

Δ. Παπαστεργίου: Ετοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά ανηλίκων

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

Ετοιμη είναι η πλατφόρμα που θα παρέχει στους γονείς εργαλεία και ρυθμίσεις με σκοπό τον «έλεγχο» στα κινητά που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι, δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

Για την προστασία των παιδιών, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στο Α΄πρόγραμμα της ΕΡΤ, το ένα δεδομένο είναι ότι θα πρέπει πλέον οι διάφορες εφαρμογές να πιεστούν να είναι πολύ πιο προσεκτικές για το τι θα κάνουν όταν απέναντί τους ξέρουν πως έχουν ανήλικους και να εφαρμόσουν όσα οφείλουν.

Το δεύτερο σκέλος είναι ότι βοηθούνται οι γονείς να έχουν καλύτερο έλεγχο του κινητού των παιδιών. Πόσες ώρες το χρησιμοποιούν, τι περιεχόμενο βλέπουν, τι πρέπει να βλέπουν.

«Υπάρχει ο γονικός έλεγχος, το parental control όπως αναφέρεται σε αρκετές συσκευές και ακριβώς αυτές τις οδηγίες πλέον θέλουμε να εκλαϊκεύσουμε για να μπορεί ο κάθε γονιός που θέλει να τις εφαρμόσει στα κινητά των παιδιών, προκειμένου να υπάρχει μεν χρήση, να υπάρχει χρήση για λόγους ασφάλειας, για να μπορούμε να βρούμε το παιδί μας για να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του ως εργαλείο, γιατί τέτοιο πρέπει να είναι» επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου. Ο γονιός θα μπορεί να μπλοκάρει τις σελίδες αλλά και λέξεις κλειδιά ή βίντεο ή περιεχόμενο που θα αναζητήσει, περνώντας κατόπιν συμφωνίας με το παιδί στο κινητό του, τις ρυθμίσεις του γονικού ελέγχου.

«Πρέπει να πάμε σε μια λογική ότι ναι, καταλαβαίνω ότι το χρησιμοποιείς είναι εργαλείο ένα κινητό, είναι εργαλείο επικοινωνίας σε κάποιο βαθμό, ενημέρωσης, είναι εργαλείο αναζήτησης πραγμάτων. Αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται λελογισμένα. (…) Εφόσον έχει πρόσβαση στο κινητό του παιδιού του και έχει συμφωνήσει με το παιδί του ότι θα τα εγκαταστήσει αυτά τα φίλτρα, μετά μπορεί πλέον να έχει έλεγχο όχι στο τι λέει το παιδί του ή με ποιον μιλάει, αλλά τουλάχιστον στο αν έχει υπερβεί τους χρόνους ή αν δοκίμασε το παιδί να μπει σε ένα περιεχόμενο το οποίο σύμφωνα με τον γονιό του, δεν είναι συμβατό με την ηλικία του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.