Skip to main content

Με νέα ρεκόρ το κλείσιμο της Wall Street

REUTERS/Brendan McDermid

Σε κλίμα μεγάλης ευφορίας κινήθηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταρρίπτουν νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θα συνεχίσουν να κατευθύνουν την αγορά σε νέα ύψη.

O S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 5.859,85 μονάδες, ενώ ο Dow Jones σημείωσε άλμα 201,36 μονάδες για να τερματίσει στις 43.065,22 μονάδες. Και οι δύο δείκτες άγγιξαν ενδοσυνεδριακά ρεκόρ και έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά, με τον Dow να ξεπερνά και το φράγμα των 43.000 μονάδων. Ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 18.502,69 μονάδες.

Η μετοχές των McDonald’s, UnitedHealth Group και Apple καθοδήγησαν σε άνοδο τον Dow, με την τεχνολογία να είναιο κλάδος με την καλύτερη επίδοση στον S&P 500.

Η μετοχή της Nvidia έκλεισε σε ιστορικό υψηλό στα 138,05 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 3,4 τρισ.δολάρια. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα ενισχύεται 180%, με την αξία της να έχει ενισχυθεί εννέα φορές πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2023.

Οι Bank of America, Goldman Sachs και Johnson & Johnson ανακοινώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα αύριο Τρίτη, ενώ οι Morgan Stanley και United Airlines αναμένεται να ανακοινώσουν την Τετάρτη. Η Walgreens Boots Alliance, το Netflix και η Procter & Gamble αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους αυτή την εβδομάδα.

Η JPMorgan Chase και η Wells Fargo άνοιξαν την περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων σε άκρως θετικό τόνο με τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης των τραπεζικών κερδών να ωθούν την αγορά σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Ο S&P 500 έκλεισε πάνω από τις 5.800 μονάδες την Παρασκευή, ενώ ο Dow Jones άγγιξε επίσης ιστορικό υψηλό.

Μέχρι στιγμής, 30 επιχειρήσεις του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις κατά μέσο όρο 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Πρόκειται για καλύτερη επίδοση σε σχέση με το 3% του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, η Bernstein εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα κέρδη ανά μετοχή σε ετήσια βάση αυτού του τριμήνου θα είναι κατώτερα από αυτά του προηγούμενου.

Παραμένει η νευρικότητα λόγω των εκλογών

Παρά τα νέα ιστορικά υψηλά, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί εν όψει των αμερικανικών εκλογών, την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, την αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve και την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περίπου 23% φέτος, με τη bull market να μετρά δύο χρόνια και με το δείκτη να σημειώνει ράλι 63% από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2022.