«Από τη δεκαετία του 1950, άδειασαν 51 μικρά νησιά. Το σύνολο της έκτασης που έχει αδειάσει είναι ίσο με το άθροισμα της Πάρου και της Νάξου μαζί» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Αναφερόμενος στην υπογεννητικότητα που απειλεί τα μικρά νησιά με ερημοποίηση, ο κ. Κεχαγιόγλου επεσήμανε ότι «κάναμε μια εργασία που έλεγε ότι αν συνεχίσουμε έτσι, τα επόμενα 20 χρόνια θα αδειάσουν άλλα 16 μικρά νησιά. Το σύνολο της έκτασης της γης που θα έχει αδειάσει θα είναι ίσο με το 33% της Κατεχόμενης Κύπρου». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Καστελόριζου και της Κάσου, χαρακτηρίζοντας αυτά τα δύο νησιά ως τα δύο κρισιμότερα νησιά της Ε.Ε., όχι μόνο της Ελλάδας.
«Να αντιμετωπίζει η Πολιτεία ένα-ένα τα προβλήματα»
Ο κ. Κεχαγιόγλου επεσήμανε ότι είναι θετικό πως η Πολιτεία δημιούργησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και έχει κάνει κάποιες δράσεις, ωστόσο, όπως τόνισε, χρειάζεται περισσότερη «δουλειά μυρμηγκιού» στα μικρά νησιά.
Ερωτηθείς τι επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα στα μικρά νησιά, απάντησε ότι «από τη φύση τους είναι πιο δύσκολα κατοικήσιμα, κάποιες παροχές μεγάλων πόλεων δεν τις βρίσκει κανείς στα μικρά νησιά, από την άλλη όμως υπάρχουν πολλοί Έλληνες που θέλουν να μείνουν σε ένα μικρό νησί. Χρειάζεται η Πολιτεία να σκύψει πάνω στα μικρά νησιά, κάθετα, όχι μόνο με οριζόντια πολιτική, και να αντιμετωπίζει ένα-ένα τα προβλήματα».
Τα κυριότερα ζητήματα
Το κυριότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου, είναι οι μεταφορές. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι έχουμε ένα μικρό νησί που έχει μια φορά τη βδομάδα συγκοινωνία; Και αν εκείνη την ημέρα έχει πάνω από 5-6 μποφόρ και δεν γίνει δρομολόγιο, θα χρειαστούν 15 ημέρες για να πάνε τρόφιμα στο νησί» ανέφερε.
Τι θα κρατήσει τους νέους στα νησιά
Ερωτηθείς τι θα κρατήσει τους νέους ανθρώπους στα νησιά, στάθηκε στην ανάγκη να μην κλείνουν τα σχολεία. Είπε επίσης ότι είναι κρίσιμο ο τόπος που θα μείνει ο νέος κάτοικος, να μπορεί να του προσφέρει εργασία.
Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να καθοδηγηθούν οι σπουδές των παιδιών, για να βοηθηθούν να μείνουν στον τόπο τους. «Υπάρχουν δυσκολίες να μείνει κανείς σε ένα μικρό νησί. Πρέπει η πολιτεία να σκύψει και να δει κατάματα το ζήτημα» τόνισε και πρόσθεσε: «Με πολιτικές ‘δίνω 300-500 ευρώ’ δεν θα πάει ένας επιστήμονας».
Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια της κρίσης κατεγράφη τάση επιστροφής στα νησιά, είπε ότι «έχουμε αντιληφθεί ένα ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Αλλά όταν θελήσει μια οικογένεια με 3-4 παιδιά ή με 2 επιστήμονες να πάει να μείνει σε ένα μικρό νησί και να εργαστεί από το νησί, με ποια δυνατότητα διαδικτύου να δουλέψει; Έχουμε και τέτοια ζητήματα».
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της στέγασης σε νησιά. «Δεν υπάρχουν σπίτια. Είχαμε γιατρό που παραιτήθηκε από το ΕΣΥ γιατί δεν έβρισκε πού να μείνει σε νησί που είχε πάει» ανέφερε.
Το μοντέλο της Τήλου
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράδειγμα που να λειτουργεί, αναφέρθηκε στο μοντέλο της Τήλου. «Προ 15-20 ετών, ο τότε δήμαρχος Τάσος Αλειφέρης, βρήκε ένα νησί με 2 κοινότητες 40 κατοίκων, τις ένωσε και το πρώτο που έκανε ήταν να βάλει το πιο σύγχρονο πλοίο που υπήρχε στα ελληνικά νερά να ενώσει τη Ρόδο με την Τήλο».
«Σήμερα η Τήλος αγγίζει τους 1.000 μόνιμους κατοίκους, έχει περίπου 80-100 παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, είναι το νησί με την πιο ανεπτυγμένη κοινωνική αλληλεγγύη από το σύνολο των ελληνικών μικρών νησιών» τόνισε.
Διαβάστε επίσης:
Δημογραφικό: Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2023 – Αυξήθηκαν τα διαζύγια
Η εποχή του αποπληθυσμού: Για πρώτη φορά από τον Μαύρο Θάνατο του 1300 η ανθρωπότητα συρρικνώνεται