Skip to main content

Απειλή για τα νησιά του Αιγαίου τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών - και φέτος, η χώρα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού στην ΕΕ

Σοβαρές ανησυχίες για τα χαμηλά ποσοστά των γεννήσεων στις περιοχές τους εξέφρασαν δήμαρχοι από τα νησιά του Αιγαίου.

Το δημογραφικό αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για την Ελλάδα, τον αντίκτυπο του οποίου αντιμετωπίζουν άμεσα τα μικρά νησιά του Αιγαίου, οι αρχές των οποίων έχουν προειδοποιήσει πως τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων σημαίνουν την κατάρρευση για τα συγκεκριμένα μέρη.

Αναζήτηση κινήτρων για να γυρίσουν οι νέοι πίσω»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Άγιος Ευστράτιος, ένα μικρό νησί στο βόρειο Αιγαίο με όχι περισσότερους από 250 κατοίκους. «Δεν υπάρχουν κορίτσια στο νησί. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν περισσότερες από 2 γυναίκες κάτω των 30 ετών», δήλωσε δήμαρχος ο Κώστας Σινάνης. «Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια. Πρέπει να αναζητήσουμε τα κίνητρα που θα φέρουν τα νέα αγόρια και κορίτσια πίσω στο νησί, στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, για να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους. Δυστυχώς, είχαμε μία γέννηση πέρυσι και άλλη μία πριν από τρία χρόνια».

Στα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων η Ελλάδα

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών – και φέτος, η χώρα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού στην ΕΕ.

Το ποσοστό γεννήσεων της Ελλάδας είναι από τα χαμηλότερα της ηπείρου, 1,3 μωρά ανά γυναίκα, πολύ κάτω από το 2,5 που απαιτείται για την αύξηση του πληθυσμού. Οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό της θα μειωθεί κατά 50% έως το 2100, ενώ η παραγωγή της θα συρρικνωθεί κατά 31% την ίδια περίοδο.

Ο Μιχάλης Βλασταράκης του ομίλου Eurobank προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει τίποτα, θα ακολουθήσει καταστροφή.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, σε περίπου 25 χρόνια από τώρα, σε δύο δεκαετίες, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών και το 2050 θα είμαστε 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι», δήλωσε ο Βλασταράκης.

«Δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει οικονομικά για να καταλάβεις τις συνέπειες αυτών των προβλέψεων στους οικονομικούς δείκτες, στο ΑΕΠ, στο εργατικό δυναμικό, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις συντάξεις, στην υγεία και στην εκπαίδευση, ακόμη και από τη στιγμή που θα υπάρχουν λιγότερα σχολεία».

Το υπουργείο Οικογένειας της Ελλάδας δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 20 δισ. ευρώ έως το 2035 για κίνητρα που θα ανακόψουν την πτώση, συμπεριλαμβανομένων παροχών σε χρήμα και φοροαπαλλαγών.

Πηγή: Euronews