Ακυρώθηκε από το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οικοδομική άδεια που είχε χορηγηθεί από τον δήμο Πειραιά μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων, για την ανακατασκευή τμήματος ισογείου κατοικίας στην Ύδρα και προσθήκη κεραμοσκεπούς ορόφου.
Και αυτό διότι, οι σύμβουλοι χαρακτηρίζοντας το νησί του Αργοσαρωνικού ως μνημειακό οικισμό, έκριναν ότι «επιτρέπεται μόνο η ανακατασκευή οικοδομήματος παρόμοιο προς εκείνο του οποίου η ύπαρξη μπορεί να αποδειχθεί, όπως επιτρέπεται η ανακατασκευή οικοδομήματος στην μορφή την οποία αποδεικνύεται ότι προϋπήρχε».
Όπως επισημαίνεται στην υπ’ αριθμ. 1462/2024 απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, ο οικισμός της Ύδρας από το 1962 έχει χαρακτηριστεί μνημειακός οικισμός, και ως εκ τούτου «για τη δόμηση απαιτείται η τήρηση των κανόνων που απορρέουν από το ιδιαίτερο και αυστηρότερο προστατευτικό καθεστώς των μνημειακών οικισμών, βάσει των οποίων μόνη επιτρεπτή είναι η δόμηση κτισμάτων, όπως αυτά προϋπήρχαν, αφού αυτά είναι που προσέδωσαν στον οικισμό τον μνημειακό του χαρακτήρα».
Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη η οικοδομική άδεια κατά το μέρος που επέτρεψε την προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο ισόγειο κτίσμα στον κεντρικό τομέα του οικισμού της Ύδρας, καθώς ο όροφος δεν προϋπήρχε.
Έτσι, ακύρωσε την προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια, αλλά και την απόφαση της διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων.
naftemporiki.gr