Skip to main content

Κυκλώνας Μίλτον: «Γιατί δεν φεύγω» – Το βίντεο μιας μητέρας 6 παιδιών που διχάζει

CIRA/NOAA/Handout via REUTERS

Επικρίσεις αλλά και υπερασπιστές της απόφασης της γυναίκας να «οχυρωθεί» και να παραμείνει στο σπίτι της, ενώ θα περνάει ο κυκλώνας

Καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντα τρέπονται μαζικά σε φυγή προς ασφαλείς τοποθεσίες, ενόψει του κυκλώνα Μίλτον, μια μητέρα 6 παιδιών viral για μια σειρά αναρτήσεων στο TikTok που εξηγούσε γιατί εκείνη και η οικογένειά της σχεδίαζαν να μείνουν στη θέση τους.

Η Αμάντα Μος ανέφερε ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να απομακρυνθούν από την περιοχή, η ίδια, ο σύζυγός της, τα έξι παιδιά της, τα τέσσερα γαλλικά μπουλντόγκ της και η πεθερά της από την περιοχή του Φορτ Μάιερς, παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για εκκένωση

«Δεν έχουμε τα χρήματα για να φύγουμε, αλλά και πού θα πάμε;» είπε κλαίγοντας σε ένα από τα βίντεο.

Όπως ανέφερε, έχει ένα Chevrolet Suburban επτά επιβατών που θα πρέπει να χωρέσει εννέα άτομα και τα τέσσερα σκυλιά. Η οδήγηση έξω από την πολιτεία θα έπαιρνε σχεδόν 10 ώρες, και ανησυχεί μήπως εγκλωβιστεί χωρίς βενζίνη ή μήπως βρεθεί στο δρόμο όταν ο τυφώνας φτάσει στην Φλώριδα.

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Φόβοι για σπίτια – φέρετρα

Επίσης υποστήριξε ότι δεν έχει τα χρήματα για να μεταφέρει την οικογένειά της με αεροπλάνο, ή να πληρώσει δωμάτια σε ξενοδοχείο ή Airbnb.

Επικρίσεις

Πολλοί χρήστες του TikTok επέκριναν την απόφαση της Μος καθώς οι κρατικοί φορείς χαρακτήρισαν τμήματα της κομητείας Λι, όπου βρίσκεται το Φορτ Μάιερς, εντός των ζωνών υποχρεωτικής εκκένωσης. Η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ δήλωσε στο CNN ότι οι άνθρωποι που δεν εγκαταλείπουν τις ζώνες εκκένωσης «θα πεθάνουν».

Κυκλώνας Μίλτον: Μετεωρολόγος ξεσπά σε κλάματα για αυτό που έρχεται (βίντεο)

Αλλά και υπερασπιστές

Ωστόσο, άλλοι υπερασπίστηκαν την επιλογή της Μος, γράφοντας σε σχόλια ότι η κίνηση, οι τιμές των ξενοδοχείων και των πτήσεων, η έλλειψη καυσίμων και οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι οι λόγοι που τους αναγκάζουν επίσης να παραμείνουν στη Φλόριντα.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών εκκενώνουν για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μετά τον τυφώνα Helene της κατηγορίας 4 , ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 230 ανθρώπους.

Τι απαντά για όσους της προσέφεραν σπίτια-καταφύγιο

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσέφεραν στη Μος και την οικογένειά της σπίτια για να μείνουν εκτός της Φλόριδας, αλλά αυτή δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ασφαλής να κοιμηθεί στο σπίτι ενός ξένου.

Μια μητέρα και μια κόρη στη Σαρασότα της Φλόριντα δήλωσαν στην Post ότι θα μείνουν στο διαμέρισμά τους, επικαλούμενες  παρόμοιους λόγους με τον Μος.

Η Κάρολ Νιούχαρτ, 51 ετών, δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως τους τελειώσει η βενζίνη, ενώ η 22χρονη Χέιλι Μπέρλικ ανέφερε ότι δεν μπορεί να πληρώσει για καύσιμα. ούτε μπορεί να βρεί οικονομικά δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Ελπίζει στο καλύτερο

Η Μος δήλωσε στο TikTok ότι έχει  προετοιμαστεί, αγοράζοντας μια γεννήτρια για το σπίτι της, του οποίου τα παράθυρα είναι σχεδιασμένα να αντέχουν στους ανέμους του κυκλώνα.

Κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ιαν -κατηγορίας 4- το 2022, το νερό ανέβηκε μέχρι την μπροστινή πόρτα του σπιτιού της, αλλά δεν μπήκε μέσα  οπότε και τώρα ελπίζει σε μια παρόμοια έκβαση.

«Αυτό δεν είναι θέμα υπερηφάνειας ή εγωισμού», δήλωσε η Μος. «Κάνω απλώς αυτό που πρέπει να κάνω για την … οικογένειά μου και ελπίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο. Δεν ξέρω».