Skip to main content

Σέρρες: Νέο κρούσμα της ευλογιάς των προβάτων

(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε σύσκεψη για το ζήτημα παρουσία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Χρήστου Κέλλα

Νέο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων καταγράφηκε στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο δήμο Εμμανουήλ Παπά.

Το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί αναστάτωση λόγω των κρουσμάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες τόσο στην Ροδόπη όσο και στον Έβρο, τώρα και στις Σέρρες.

Σύσκεψη

Το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε σύσκεψη για το ζήτημα παρουσία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Χρήστου Κέλλα.

Μετά τα θετικά κρούσματα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη το νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις Σέρρες κινητοποίησε την ηγεσία του υπουργείου, που συντονίζονται με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, την περιφέρεια και τους κτηνοτρόφους για τον περιορισμό της ζωονόσου, τόνισε ο κ. Κέλλας.

Ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, στους στάβλους όπου εκδηλώθηκε κρούσμα, δημιουργείται μια ζώνη προστασίας τριών χλμ. και μια ζώνη επίβλεψης δέκα χλμ., εντός των οποίων ελέγχονται ένα προς ένα όλα τα ζώα, με συνεχείς αιμοληψίες. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση για να εντοπίσουν τα πολύ ευδιάκριτα συμπτώματα της νόσου και να επέμβουν άμεσα.

Όπως είπε ο υφυπουργός Χ. Κέλλας τα κρούσματα στον Έβρο ανέρχονται σε 62 εκ των οποίων 49 στα βόρεια του νομού και 13 στα νότια.

Υπενθυμίζεται ότι η ζωονόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και όλα τα προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί, γιαούρτι μπορούν να καταναλώνονται χωρίς πρόβλημα.