Skip to main content

Η ιστορία του κρουασάν

Αν και σήμερα θεωρείται σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για πρωινό, οι ρίζες του φαίνεται να βρίσκονται στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης και συνδέονται με την αντίσταση των Βιεννέζων στην οθωμανική εισβολή

Η ιστορία του κρουασάν, ενός από τα πιο αγαπητά αρτοσκευάσματα παγκοσμίως, είναι γεμάτη θρύλους και ενδιαφέρουσες συνδέσεις με σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Αν και σήμερα θεωρείται σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για πρωινό, οι ρίζες του φαίνεται να βρίσκονται στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης και συνδέονται με την αντίσταση των Βιεννέζων στην οθωμανική εισβολή.

Ο θρύλος που περιβάλλει τη γέννηση του κρουασάν μας ταξιδεύει πίσω στον 16ο ή 17ο αιώνα, όταν οι Οθωμανοί, υπό την ηγεσία του σουλτάνου Μουσταφά Β΄ ή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, πολιορκούσαν την πόλη της Βιέννης.

Έχοντας δοκιμάσει ανεπιτυχώς να περάσουν τα ισχυρά τείχη της πόλης, οι Οθωμανοί κατέστρωσαν ένα σχέδιο: να σκάψουν υπόγειες σήραγγες κάτω από τα τείχη και να εισβάλλουν στην πόλη τη νύχτα, όταν όλοι θα κοιμόντουσαν.

Ωστόσο, όπως πολλά σχέδια, που δείχνουν ωραία στο χαρτί αλλά αποτυγχάνουν στην πράξη, η τύχη χαμογέλασε στους αμυνόμενους.

Ένας ταπεινός φούρναρης, ο Άνταμ Σπιέλ, εργάζονταν τις νυχτερινές ώρες κι άκουσε τους ήχους από τις αξίνες και τα φτυάρια των Οθωμανών που έσκαβαν τις σήραγγες.

Συνειδητοποιώντας την απειλή, ενημέρωσε αμέσως τις αρχές της πόλης, κι οι στρατιώτες κατέστρεψαν τις σήραγγες και απέτρεψαν την εισβολή.

Η πόλη της Βιέννης οφείλει την ελευθερία της στο επάγγελμα των φουρνάρηδων, που απέτρεψαν την καταστροφή.

Για να γιορτάσουν τη νίκη και τη σημαντική συμβολή τους, οι φουρνάρηδες αποφάσισαν να τιμήσουν την επιτυχία τους με τον τρόπο που ήξεραν καλύτερα: δημιουργώντας ένα νέο γλυκό από βούτυρο και ζύμη.

Το σχήμα του γλυκού αυτού δεν ήταν τυχαίο, καθώς συμβόλιζε τη σημαία των Οθωμανών, που είχε ως κεντρικό στοιχείο την ημισέληνο.

Έτσι γεννήθηκε το κρουασάν, το οποίο πήρε την ονομασία του από την γαλλική λέξη “croissant”, που σημαίνει ημισέληνος.

Παρόλο που αργότερα το κρουασάν συνδέθηκε στενά με τη Γαλλία, χάρη στη δημοτικότητά του στη γαλλική αυλή, ειδικά λόγω της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας, η οποία λάτρευε αυτό το γλυκό, οι ρίζες του κρουασάν παραμένουν βαθιά ριζωμένες στη Βιέννη.

Η Μαρία Αντουανέτα, η αυστριακή πριγκίπισσα που έγινε βασίλισσα της Γαλλίας, έφερε μαζί της την αγάπη για το κρουασάν όταν μετακόμισε στη γαλλική αυλή, και αυτό συνέβαλε στη διάδοση του γλυκού σε όλη τη Γαλλία.

Παρόλα αυτά, η ιστορία του κρουασάν δεν έχει ξεχαστεί από τους Τούρκους.

Το σχήμα του γλυκού, που αναπαριστά το ημισέληνο, υπενθυμίζει την ήττα των Οθωμανών στις πύλες της Βιέννης.

Για το λόγο αυτό, το κρουασάν θεωρείται σύμβολο ταπείνωσης για τους Οθωμανούς και, ακόμα και σήμερα, αποφεύγεται στους διπλωματικούς κύκλους της Τουρκία και δεν προσφέρεται ποτέ κρουασάν σε Τούρκο διπλωμάτη.

Η ιστορία αυτή προσθέτει μια ξεχωριστή, ιστορική γεύση στο κρουασάν, που εκτός από αγαπημένο αρτοσκεύασμα, αποτελεί και ένα σύμβολο μνήμης και αντιπαράθεσης.