Skip to main content

ΑΕΙ: Ξεκίνησαν τα μαθήματα, αλλά πολλοί φοιτητές δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποια σχολή θα φοιτήσουν

Υπάρχουν φοιτητές που δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποια σχολή θα φοιτήσουν, υπάρχουν υποψήφιοι που μπορεί να γίνουν φοιτητές τις επόμενες εβδομάδες, μπορεί και όχι - Όλα αυτά ενώ τα μαθήματα ξεκίνησαν

Ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Οι πρωτοετείς φοιτητές ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Ξεκινούν τα μαθήματα στη σχολή που πέτυχαν μετά από πολύ προσπάθεια και κόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Όλοι ξεκινούν τα μαθήματά τους; Όχι βέβαια. Στην Ελλάδα ζούμε, όπου και το πιο απλό πράγμα συνοδεύεται από αρκετά αλλά. Υπάρχουν φοιτητές που δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποια σχολή θα φοιτήσουν. Υπάρχουν υποψήφιοι που μπορεί να γίνουν φοιτητές τις επόμενες εβδομάδες, μπορεί και όχι. Όλα αυτά ενώ τα μαθήματα ξεκίνησαν. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που ακόμη δεν γνωρίζουν που φοιτούν.

Η πρώτη μεγάλη κατηγορία είναι οι φοιτητές που περιμένουν να πάρουν μετεγγραφή. Οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις μετεγγραφής ή μετακίνησης, να εξεταστούν από το Υπουργείο Παιδείας και να βγουν τα αποτελέσματα. Πέρυσι η διαδικασία των αιτήσεων ξεκίνησε στις 16/10 και ολοκληρώθηκε στις 9/11. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Πέρυσι πήραν μετεγγραφή 5.871 φοιτητές. Περίπου το 10% των νέων φοιτητών θα αλλάξει σχολή.

Η δεύτερη ομάδα φοιτητών είναι οι αθλητές που έχουν πάρει κάποιο μπόνους μορίων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Υπέβαλαν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 30/9. Τα αποτελέσματα εντός του Οκτωβρίου. Οι φοιτητές αυτής της ομάδας διεκδικούν την εισαγωγή τους σε ένα άλλο Τμήμα (διαφορετικό από αυτό που έχουν εισαχθεί) με το μπόνους μορίων που έχουν.

Η τρίτη ομάδα είναι οι υποψήφιοι από τις περιοχές που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για να κριθούν με το Μηχανογραφικό που έχουν ήδη υποβάλει μέχρι τις 25/9. Την τελευταία στιγμή προστέθηκαν και νέες περιοχές οι υποψήφιοι των οποίων μπορούν να συμμετάσχουν στην κατηγορία και περιμένουν τα αποτελέσματα.

Η τέταρτη ομάδα είναι οι υποψήφιοι των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τους υποψηφίους που αρρώστησαν τον Ιούνιο και εξετάστηκαν το Σεπτέμβριο. Αυτοί οι υποψήφιοι τώρα υποβάλουν τα Μηχανογραφικά τους δελτία.

Όταν, λοιπόν, ξεκινούν τα μαθήματα για τους πρωτοετείς στα ΑΕΙ δεν ξεκινούν για όλους. Πώς τα καταφέρνουμε και σε αυτό τον τομέα να μην μπορούμε να έχουμε το αυτονόητο; Όταν ξεκινούν τα μαθήματα στα ΑΕΙ όλοι πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον σε ποιο Τμήμα θα φοιτήσουν και τα βιβλία να τους περιμένουν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. Τα καταφέρνουμε και εδώ να μην μπορούμε να κάνουμε το στοιχειώδες, όπως και παντού αλλού, διότι απλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να γίνονται τα πράγματα στην ώρα τους. Ξεκινούν τα σχολεία χωρίς όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους, λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και δίνεται παράταση διότι ο χρόνος δεν έφτανε (κάθε χρόνο το ίδιο πράγμα) και πολλά άλλα παρόμοια φαινόμενα που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούμε να οργανώσουμε τα πράγματα και να λειτουργούν όπως θα έπρεπε ούτε στις απλές διαδικασίες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Τα βιβλία των φοιτητών είναι ένα άλλο δράμα. Φτάνουν στα χέρια των φοιτητών λίγο πριν αρχίσει η εξεταστική. Όλοι γνωρίζουν, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να διαβάσουν τα βιβλία οι φοιτητές, παρά μόνο στη διάρκεια της εξεταστικής.

Η έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ τουλάχιστον από το 2011 (ίσως και πολλά χρόνια νωρίτερα), που συμπλήρωναν οι υποψήφιοι μόνοι τους το μηχανογραφικό τους στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, θα μπορούσαν να γίνονται στα τέλη Ιουλίου. Έτσι θα μειωνόταν κατά ένα μήνα η αγωνία των υποψηφίων και των γονέων τους και θα είχαν χρόνο να ψάξουν για σπίτι όσοι θα φοιτούσαν σε άλλη πόλη. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να υλοποιηθεί κάτι τόσο σημαντικό. Η υλοποίησή του δεν έγινε για να βελτιωθεί η ζωή των υποψηφίων και των οικογενειών τους, αλλά για να μπορούν οι υποψήφιοι να υποβάλουν το διπλό μηχανογραφικό, που τελικά ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε.

Έχουμε τα αποτελέσματα εισαγωγής τέλη Ιουλίου, αντί για τέλη Αυγούστου αλλά τίποτε άλλο δεν άλλαξε. Οι εγγραφές, οι μετεγγραφές και όλες οι άλλες διαδικασίες γίνονται όπως γίνονταν όταν τα αποτελέσματα έβγαιναν στα τέλη Αυγούστου. Τίποτε απολύτως δεν άλλαξε. Έχουμε κενό ενός μήνα στις διαδικασίες.

Με τα αποτελέσματα στα τέλη Ιουλίου θα μπορούσαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές να γίνονται την επόμενη εβδομάδα και τη μεθεπόμενη εβδομάδα να υποβάλλονται και οι αιτήσεις για μετεγγραφή και οι αιτήσεις των αθλητών. Θα μου πει κάποιος ότι πρέπει να γίνουν οι ηλεκτρονικές εγγραφές να γίνουν αποδεκτές από τα ΑΕΙ και υπάρχει μία διαδικασία.

Τα ίδια έλεγαν και για την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής τον Ιούλιο. Δεν μπορεί να γίνει διότι τον Ιούλιο διενεργούνται οι προκαταρκτικές εξετάσεις για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις μεταφέρθηκαν την άνοιξη και έγινε εφικτό να εκδίδονται τα αποτελέσματα εισαγωγής τον Ιούλιο. Βέβαια η μετακίνηση της  ημερομηνίας των προκαταρκτικών εξετάσεων δεν οδήγησε στην απλοποίησή τους και έτσι οι υποψήφιοι για τις σχολές των ενστόλων ταλαιπωρούνται διότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, αλλά το μόνο ενδιαφέρον είναι να εξυπηρετηθούν οι σχολές των ενστόλων. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία ενιαία εξέταση και όχι άλλες για τις Στρατιωτικές, άλλες για το Λιμενικό, άλλες για την Αστυνομία και άλλες για την Πυροσβεστική. Πολλές ακόμη βελτιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν αν σκοπός ήταν η εξυπηρέτηση των υποψηφίων, που, δυστυχώς, δεν είναι.

Έτσι και οι εγγραφές των φοιτητών θα μπορούσαν να γίνονται εντός του Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα μπορούσαν να ξεκινούν τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, στις 25 για παράδειγμα και όχι στις 9/9 που ξεκίνησαν φέτος. Θα πει κάποιος ότι τον Αύγουστο δεν λειτουργεί τίποτα στη χώρα διότι υπάρχουν τα μπάνια του λαού. Παλιά υπήρχαν. Τώρα τον Αύγουστο υπάρχει τόσος συνωστισμός και οι τιμές είναι τόσο ακριβές που είναι πολύ δύσκολο να πάει κανείς διακοπές τον Αύγουστο. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να παίρνουν τις διακοπές τους σε βάρδιες οι υπάλληλοι, άλλοι τον Ιούνιο, άλλοι τον Ιούλιο και άλλοι τον Αύγουστο, ώστε να μην κλείνουν οι σχολές και το Υπουργείο Παιδείας. Νομίζω ότι έτσι που έχουν γίνει οι διακοπές τον Αύγουστο πολλοί θα προτιμούσαν διακοπές τον Ιούνιο ή στα τέλη Αυγούστου ή ακόμη και το Σεπτέμβριο.

Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να προταθούν ως λύσεις. Δεν είναι ο σκοπός μου να προτείνω λύσεις ώστε χρονικά να μπορούν να γίνουν όλα στην ώρα τους. Αυτό θέλει σοβαρή μελέτη και εξέταση όλων των παραμέτρων και μπορεί κάποιες να μου ξεφεύγουν. Σκοπός μου είναι να πω ότι πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όταν ξεκινούν τα μαθήματα στα ΑΕΙ όλοι οι φοιτητές γνωρίζουν σε ποια σχολή θα φοιτήσουν. Αυτό, το αυτονόητο, θέλει πολλή δουλειά για να επιτευχθεί, αλλά πρέπει να τεθεί ως στόχος.

*Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι Μαθηματικός – Ερευνητής (www.stadiodromia.gr)