Skip to main content

Μέση Ανατολή: Ο Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα για το ισραηλινό σχέδιο εξόντωσής του, υποστηρίζουν ιρανικές πηγές

Αλί Χαμενεΐ. Φωτ. Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ο θάνατος του Νασράλα ώθησε τις ιρανικές αρχές να ερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα να φύγει από τον Λίβανο μέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα, ενώ τώρα ανησυχεί βαθιά για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Τεχεράνη, λένε τρεις ιρανικές πηγές.

Αμέσως μετά την επίθεση στους παγιδευμένους τηλεειδοποιητές της Χεζμπολάχ στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε ένα μήνυμα με έναν απεσταλμένο να παρακαλέσει τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές πληροφοριών που υποδήλωναν ότι το Ισραήλ είχε στελέχη στη Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να σκοτώσει Αυτός, μια από τις πηγές, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, λέει στο Reuters.

Ο «αγγελιοφόρος», λέει ο αξιωματούχος, ήταν ένας ανώτερος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ο ταξίαρχος Αμπας Νιλφορουσάν, ο οποίος ήταν μαζί με τον Νασράλα στο καταφύγιό του όταν χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες και επίσης σκοτώθηκε.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία εντός του Ιράν από το Σάββατο, διέταξε προσωπικά να εκτοξευθούν ένα μπαράζ περίπου 200 πυραύλων κατά του Ισραήλ την Τρίτη, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο θάνατος του Νασράλα ώθησε τις ιρανικές αρχές να ερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης έως τους ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, λέει ένας δεύτερος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος. Εστιάζονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν, είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

Η Τεχεράνη άρχισε να υποψιάζεται ορισμένα μέλη της Φρουράς που ταξίδευαν στον Λίβανο, λέει. Ανησυχίες εκφράστηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρισκόταν ο Νασράλα, ιδίως για το πόσο καιρό θα παρέμενε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, προσθέτει ο αξιωματούχος.

Το άτομο συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους, λέει ο πρώτος αξιωματούχος, αφού σήμανε συναγερμός στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν. Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετεγκατασταθεί εκτός Ιράν, λέει ο αξιωματούχος, χωρίς να ταυτοποιήσει τον ύποπτο ή τους συγγενείς του.

Ο δεύτερος αξιωματούχος λέει ότι η δολοφονία έχει σκορπίσει δυσπιστία μεταξύ της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ, καθώς και εντός της Χεζμπολάχ.

«Η εμπιστοσύνη που συγκρατούσε τα πάντα έχει εξαφανιστεί», λέει ο αξιωματούχος.

Ο Ανώτατος Ηγέτης «δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν», λέει μια τρίτη πηγή που βρίσκεται κοντά στο κατεστημένο του Ιράν.

Πηγή: Reuters, Times of Israel