Skip to main content

Δ. Μάντζος για Μέση Ανατολή: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / EUROKINISSI

«Μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση παραμένει η άμεση και γενική κατάπαυση του πυρός και η έναρξη συνομιλιών» τονίζει ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Άμεση ενημέρωση των κομμάτων από την κυβέρνηση μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ζητεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δ. Μάντζος.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις -μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ- μέσω της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο πρέπει να συνεδριάσει για όλα τα εκκρεμή σοβαρά ζητήματα (Μέση Ανατολή, Τουρκία, Κυπριακό κ.α.)» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Μάντζος τονίζει πως «ο βομβαρδισμός του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και η χθεσινή καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους, ανάμεσά τους και Έλληνα πολίτη, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή» και «επιτείνει ραγδαία τον ήδη εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή, με εμπλοκή περιφερειακών παραγόντων.».

Όπως επισημαίνει, «με την επιθετική ενέργεια του Ιράν, σε συνδυασμό με το διαρκές αδιέξοδο στην Παλαιστίνη, την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, με πάνω από 40.000 νεκρούς Παλαιστινίους και έναν ολόκληρο λαό να εκτοπίζεται από τις εστίες του, την εξακολούθηση της κράτησης των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, μετά την αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, την άμεση εμπλοκή Ισραήλ-Χεζμπολάχ, καθώς και τις σποραδικές επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, διαμορφώνεται ένα σύνθετο και εκρηκτικό σκηνικό, που ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός και έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών».

Μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, «παραμένει η άμεση και γενική κατάπαυση του πυρός και η έναρξη συνομιλιών για την αναγνώριση και ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους σε καθεστώς ειρηνικής συμβίωσης με το Κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης και τη μακροπρόθεσμη προάσπιση των πραγματικών συμφερόντων των λαών της περιοχής» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα οφείλει να είναι ενεργητικά παρούσα σε κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης και ειρήνευσης, σε επίπεδο ΟΗΕ, ΕΕ ή και περιφερειακό.