Skip to main content

Μελβούρνη: Αυλαία μετά από επτά δεκαετίες για το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο «Διεθνές» – Κλείδωσα, βούρκωσα και δεν γύρισα να κοιτάξω πίσω…

Ο Βασίλης Μπατζογιάννης ανάμεσα στα διάσημα γλυκά του (φωτ.: «Νέος Κόσμος» / Μιχάλης Γεωργίου)

Υπήρξε σημείο αναφοράς για την ελληνική παροικία και τόπος συνάντησης των ομογενών, που γεύονταν γλυκά με γεύση κι αρώματα από την πατρίδα

Οι βιτρίνες του φιλοξενούσαν τουλούμπες, κουραμπιέδες, κοκ και κανταΐφια. Αλλά και τυρόπιτα και σπανακόπιτα, σοκολατίνες, μπακλαβάδες, λουκούμια και γαλακτομπούρεκα, σαν αυτά της Ελλάδας. Στο κέντρο της Μελβούρνης, στην καρδιά της ελληνικής παροικίας, το ζαχαροπλαστείο «Διεθνές» (International Cakes) αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους ομογενείς και όχι μόνο, για δεκαετίες.

Μια γλυκιά στάση για ένα γρήγορο ταξίδι στις γεύσεις της πατρίδας, από τη δεκαετία του ’50 ακόμα, όταν πρωτολειτούργησε ως ελληνικό καφενείο.

Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, Βασίλης Μπατζογιάννης (Bill Batz), το τελευταίο βράδυ του Σεπτεμβρίου, φεύγοντας από το μαγαζί του, κλείδωσε πίσω του την πόρτα όπως έκανε κάθε μέρα τα τελευταία 55 χρόνια: «Έβαλα το κλειδί, το γύρισα, βούρκωσα και δεν γύρισα να κοιτάξω πίσω», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, καθώς δεν άφησε πίσω του μόνο το ζαχαροπλαστείο, αλλά μια ολόκληρη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr