«Χρήμα για τα θύματα, αλλά όχι για τον Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσίευεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το Βερολίνο πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, καθώς αυτό θα ήταν ηθικά και πολιτικά ορθό. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε και ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να συνδέει τα οικονομικά της προβλήματα με το παρελθόν.
Αναφερόμενος στην «απειλή» κατάσχεσης γερμανικών ακινήτων στην Ελλάδα ο συντάκτης αναφέρει ότι παρόμοια σχέδια έχουν καταρρεύσει επανειλημμένα στο παρεθλόν ενώπιον διεθνών δικαστηρίων.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως ο Πάνος Καμμένος, που θεωρούν ότι οι απαιτούμενες επανορθώσεις θα μπορούσαν να αποτελούν λύση στη σημερινή κρίση χρέους. Ωστόσο, κατά τον αρθρογράφο, κάτι τέτοιο 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και έπειτα από δεκαετίες μεταβιβάσεων κεφαλαίων στο πλαίσιο της Ε.Ε., θα ήταν ανέντιμο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, και η γερμανική κυβέρνηση αφήνει τον εαυτό της εκτεθειμένο στην κριτική, απορρίπτοντας το ζήτημα ως «διευθετημένο και οριστικά διευκρινισμένο», ενώ κατάφερε, μετά την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές, να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις. «Η γερμανική κυβέρνηση πέτυχε έτσι να αποφύγει την εξόφληση του αναγκαστικού δανείου ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων που πήραν οι Ναζί», συμπληρώνεται.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι κατά το παρελθόν η Γερμανία έχει αποζημιώσει ομάδες θυμάτων, πχ. με το Ίδρυμα για την Αποζημίωση της Καταναγκαστικής Εργασίας, επειδή η πολιτική πίεση ήταν πολύ ισχυρή για ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ.
«Ενα τέτοιο Ίδρυμα πρεπει να δημιουργήσει η Γερμανία τώρα και για τους Έλληνες επιζήσαντες από τις θηριωδίες των Ναζί και για τους συγγενείς των θυμάτων» αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ηθικά η αποζημίωση θα ήταν αναμφισβήτητα σωστή, κάτι που είχε αναγνωρίσει και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα. Οικονομικά, διευκρινίζει, θα ήταν εφικτή η αποζημίωση, καθώς στην περίπτωση του Διστόμου, πρόκειται για 28 εκατομμύρια ευρώ. «Και πολιτικά, ένα Ίδρυμα θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα: η Γερμανία αναγνωρίζει μια υποχρέωση προς την πολύ μικρότερη Ελλάδα – όχι από υποχρέωση, αλλά από πεποίθηση».
Σύμφωνα με το Spiegel, με ένα Ίδρυμα θα μπορούσε η Γερμανία να αποσυνδέσει την Ιστορία από το παρόν και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία τώρα παίρνει χρήματα και από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα είχε μία δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή οικονομική δυσπραγία.
Πηγή: ΑΜΠΕ