Skip to main content

Φωτιά στην Κορινθία: Πού εστιάζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης – Β. Κικίλιας: Προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI)

Γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί εντός περιμέτρου η πυρκαγιά - «Επιχειρησιακά αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες» τόνισε ο κ. Κικίλιας

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ξυλόκαστρου Κορινθίας.

Σε ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σήμερα Τρίτη το μεσημέρι, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με χαράδρες.

Είπε επίσης ότι στην έναρξη της πυρκαγιάς, το πρώτο όχημα έφτασε αμέσως, ωστόσο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το ακριβές σημείο. Όπως πρόσθεσε, χρειάστηκε να διανοιχθεί δρόμος. Ανέφερε επίσης ότι επιχείρησαν αμέσως εναέρια μέσα, ενώ υπενθύμισε ότι την Κυριακή –όταν και ξεκίνησε η πυρκαγιά- η περιοχή βρισκόταν σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Ο υπουργός τόνισε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα και είναι δύσκολο οι δασοκομάντος να φτάσουν στα βάθη των ρεματιών που υπάρχουν εστίες. «Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» τόνισε.

Ισχυρές δυνάμεις

Όπως δήλωσε, επιχειρούν 406 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος. Ανέφερε επιπλέον ότι κατευθύνονται στο πεδίο το 50% των δασοκομάντος ηπειρωτικών περιοχών.

Είπε επίσης ότι επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ενώ στο σημείο βρίσκεται και ένα ακόμη ελικόπτερο για συντονισμό.

Ανέφερε επιπλέον ότι με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), αναμένονται εντός της ημέρας τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 από την Ιταλία και την Κροατία, τις οποίες ευχαρίστησε.

«Είναι πολύ μεγάλη η δύναμη στην περιοχή» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι είναι και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στο πεδίο.

Φωτιά στην Κορινθία: Αεροσκάφη από Ιταλία και Κροατία για συνδρομή

Τα 3 σημεία που εστιάζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυτήν την ώρα τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται:

  • Στην περιοχή ανάμεσα σε Σοφιανά και Σπαρτιναίικα.
  • Στην περιοχή από Σοφιανά προς Ξανθοχώρι.
  • Στο οροπέδιο μεταξύ Ευρωστίνας και Μαύρου Όρους, στο ύψος του Δερβενίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και τόνισε ότι την ημέρα αντιμετωπίζονται αναζωπυρώσεις, ενώ το βράδυ η πυρκαγιά παρουσιάζει ύφεση.

Όπως σημείωσε, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί εντός περιμέτρου η πυρκαγιά. «Επιχειρησιακά αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η πυροσβεστική έχει αντιμετωπίσει φέτος πάνω από 4.500 ενάρξεις πυρκαγιών, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ξανά. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν περιμέναμε ότι αυτή τη χρονική περίοδο θα είχαμε τόσο πολλές και δύσκολες πυρκαγιές.

Ανέφερε επίσης ότι «μας λυπεί πολύ ο θάνατος των δύο νέων» και επανέλαβε την παράκληση να ακολουθούν οι πολίτες τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς»

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της πυρκαγιάς, επεσήμανε ότι αναμένονται τα πορίσματα των ειδικών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, σε ένα αχαρτογράφητο χωράφι μέσα σε δασική περιοχή, στο οποίο δεν μπορούσαμε να περάσουμε». Ανέφερε επιπλέον ότι η πλειονότητα των ενάρξεων των πυρκαγιών εμπεριέχει ανθρώπινο παράγοντα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η έκταση της περιοχής που έχει επηρεαστεί από τη φωτιά είναι μεταξύ 40.000 και 50.000 στρεμμάτων, ενώ προχώρησε σε σύγκριση με τις καμένες εκτάσεις στην Πορτογαλία από τις πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων και στάθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ως προς τις επικρίσεις για ελλιπή συνδρομή από εναέρια μέσα, είπε πως όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, δοκίμασαν ρίψεις όλοι οι τύποι εναέριων μέσων και σημείωσε ότι, ανάλογα με τις συνθήκες, ενεργούν διαφορετικά μέσα.